Forțe ale FRMN monitorizează distrugătorul USS Ross, care a intrat în Marea Neagră

Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse a anunțat, pe 15.04.2019, că forțe ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) asigură monitorizarea continuă a distugătorului Ross aparținând Forțelor Navale ale SUA, care a intrat duminică în Marea Neagră.

Reprezentanții centrului au comunicat că “de la intrarea în Marea Neagră, distrugătorul a fost descoperit și se află sub urmărirea permanentă a mijloacelor radiotehnice de coastă ale FRMN”.

“Pe lângă aceasta, controlul direct asupra activităților navei de luptă americane este asigurat de nava de patrulare Vasily Bykov și nava de cercetare Ivan Khurs ale FRMN”, s-a precizat la Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse.

Distrugătorul Ross, echipat cu rachete de croazieră Tomahawk și sistemul de apărare antirachetă Aegis, la fel ca și distrugătoarele Donald Cook, Karni și Porter ale Forțelor Navale ale SUA, este dislocat permanent în Europa, în cadrul Bazei Navale spaniole Rota. Aceste nave, împreună cu bazele terestre ale apărării antirachetă Aegis din Polonia și România, fac parte integrantă din programul de construire a unui sistem european adaptabil de apărare antirachetă.

Distrugătoarele americane au intrat în mod repetat în Marea Neagră. Conform Convenției de la Montreux, timpul petrecut de navele țărilor neriverane în Marea Neagră este limitat la 21 de zile.

Anterior a devenit cunoscut faptul că NATO a adoptat un nou plan, care implică o consolidare a prezenței sale în Regiunea Mării Negre, pentru a stopa acțiunile Federației Ruse în această zonă.

La începutul lunii aprilie, adjunctul ministrului de externe rus, Aleksandr Grushko, a declarat că Federația Rusă este pregătită, dacă este necesar, să ia măsuri tehnico-militare, ca răspuns la acțiunile anunțate de NATO în Marea Neagră. “Vom evalua cu atenție situația. Dacă sunt necesare măsuri militare și tehnice suplimentare, le vom lua”, a precizat Grushko.

În ultimii ani, Federația Rusă și-a întărit în mod semnificativ gruparea de trupe din Regiunea Mării Negre.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, în Marea Neagră, se află o grupare navală fără precedent a NATO.

Pe lângă distrugătorul american Ross, în Marea Neagră se află și Gruparea Navală Permanentă a NATO (SNMG-2/Standing NATO Maritime Group) din care fac parte nava amiral a acesteia, distrugătorul olandez Evertsen, fregata canadiană Toronto, fregata spaniolă Santa Maria, fregata turcă Gelibolu și nava auxiliară franceză Var. Împreună cu nave de luptă și auxiliare din România, în perioada 08-13.04.2019, navele grupării au desfășurat exercițiul Scutul mării-2019.

Tot fără precedent sunt și măsurile luate de Federația Rusă pentru monitorizarea navelor NATO și pentru descurajarea unor acțiuni ostile din partea acestora. Pe lângă supravegherea permanentă a navelor NATO, cu toate categoriile de mijloace: terestre, aeriene și navale, forțele FRMN, dar și alte trupe ale Regiunii Militare Sud au desfășurat activități de amploare, în contrapartidă la exercițiile NATO.

În Marea Neagră și în zona de litoral au fost desfășurate exerciții cu toate mijloacele de lovire moderne ale FRMN, precum și cu bombardiere strategice Tu-160.

Concentrarea în zona Mării Negre a unor forțe de acest fel, atât din partea NATO, cât și din partea rusă, este foarte periculoasă. Între acestea ar putea apărea incidente, care să escaladeze într-un conflict armat în Regiunea Mării Negre.

Surse: militarynews.ru, tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s