Un general ucrainean a declarat că Ucraina este, practic, încercuită de Federația Rusă

Unul dintre invitații obișnuiți ai canalelor de televiziune, nu numai ucrianene, ci și rusești, generalul locotenent Igor Romanenko, a prezentat o nouă versiune referitoare la direcțiile posibile ale unui atac al Federației Ruse asupra Ucrainei. Generalul ucrainean, care se poziționează acum ca expert militar, a numit două astfel de direcții.

Fostul locțiitor al șefului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a precizat că aceste direcții sunt Peninsula Crimeea și Republica Belarus.

Potrivit lui Romanenko, “s-a produs deja o acumulare de forțe, inclusiv aeriene și navale”. Dintr-o declarație a lui Romanenko, publicată recent de jurnalul ucrainean Glavred, rezultă că “există un potențial ridicat la nivel strategic”.

Generalul ucrainean a menționat că Ucraina este, practic, încercuită de Federația Rusă din trei părți. Potrivit declarațiilor sale, trupele rusești au fost dislocate anul trecut în Republica Belarus pentru constituirea unui sistem unic de apărare antiaeriană al statului unional și au fost numai parțial retrase. Romanenko apreciază că militarii ruși rămași în Republica Belarus sunt suficienți pentru a crea un coridor în vederea intrării în Ucraina dinspre Nord.

În opinia generalului ucrainean, din capitala Republicii Belarus, Kievul se află la îndemână, iar calculul este simplu: “să cucerim capitala și aceasta va deveni o problemă foarte gravă pentru adversar”.

Între timp, în Ucraina, au fost comentate aceste declarații ale fostului locțiitor al șefului Statului Major General. Cititorii (utilizatorii) ucraineni au remarcat faptul că, la Kiev, se vorbește în mod constant despre “invazia probabilă” a Federației Ruse, dar, în același timp, există o situație specială, deoarece comerțul cu “agresorul” crește tot mai mult în fiecare an. Schimburile comerciale dintre Ucraina și Federația Rusă au înregistrat o creștere pentru al treilea an consecutiv.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În mediul militar ucrainean continuă să se vehiculeze o serie de scenarii referitoare la o eventuală agresiune din partea Federației Ruse, care par să fie rupte de realitate. Este clar că acestea se află sub semnul consilierilor militari străini, în special americani și britanici, care scapă din vedere o serie de lucruri simple, din cauza necunoașterii situației reale din Federația Rusă.

Idei similare cu cele ale generalului Igor Romanenko au fost exprimate, la începutul lunii martie, și de șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Viktor Muzhenko. Acesta a spus că Ucraina se pregătește pentru respingerea unei invazii a forțelor ruse din trei direcții: nord, est și sud.

Așadar, sunt necesare câteva precizări referitoare la modul în care va fi efectuată o eventuală operație militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

De la început, trebuie spus faptul că, ținând cont de zborurile zilnice efectuate de mijloacele de cercetare aeriană ale SUA și NATO la granițele Federației Ruse, partea rusă nu va putea să mizeze pe elementul surpriză. Este exclusă concentrarea de trupe în secret și declanșarea unei ofensive împotriva Ucrainei, fără ca aceste indicii să fie semnalate conducerii politico-militare de la Kiev.

În consecință, o eventuală invazie rusească asupra Ucrainei se va efectua în mod așezat, printr-o operație clasică, cu pătrunderea masivă de trupe pe teritoriul ucrainean.

Astfel, sunt excluse din start folosirea ca direcții principale de acțiune a trupelor atât Republica Belarus, cât și Crimeea. Unul dintre motivele comune este reprezentat de lipsa unor trupe suficiente, care să garanteze succesul operațiunii militare până la Kiev. Iar aducerea masivă de trupe din alte zone ar fi absurdă, ținând cont de cel puțin doi factori: ar fi un efort prea mare din punctul de vedere al resurselor și ar necesita timp, care, implicit, ar conduce la desconspirarea prematură a acțiunilor. În plus, declanșarea unei operații de pe teritoriul Republicii Belarus ar necesita acordul autorităților de la Minsk, iar acesta, cel mai probabil, nu va fi obținut.

În concluzie, singura direcție plauzibilă pentru un atac distructiv asupra Ucrainei rămâne direcția est.

O invazie terestră, evident după parcurgerea tuturor etapelor premergătoare ale acesteia de lovire a mijloacelor de apărare antiaeriană ale adversarului și de obținere a supremației aeriene, va fi pornită din nord-estul Ucrainei, din Regiunile Bryansk și Belgorod ale Federaței Ruse, cu forțe și mijloace aparținând diviziilor de infanterie moto ale Armatelor 6 și 20 arme întrunite de la Agalatovo și Voronezh din Regiunea Militară Vest. Aceasta va fi susținută din sud-estul Ucrainei, dinspre Regiunea Rostov pe Don din Federația Rusă, cu forțe și mijloace ale diviziei de infanterie moto a Armatei 8 arme întrunite – Novocerkask din Regiunea Militară Sud. În cazul în care va fi necesar, ofensiva va fi sprijinită și din sudul Ucrainei, dinspre Crimeea, cu forțe și mijloace ale corpului de armată al Flotei ruse din Marea Neagră.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s