Forțele Navale ale Federației Ruse testează un sistem de protecție radioelectronică în Marea Neagră

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 16.04.2019, citând surse aparținând Statului Major Principal al Forțelor Navale, că noile corvete multifuncționale rusești vor fi protejate de o cupolă radioelectronică. Noile nave de patrulare Proiect 22160 sunt dotate cu complexe unice de cercetare și protecție. Eficiența acestora este testată în prezent în Marea Neagră de către corveta Vasily Bykov.

Noul sistem poate să suprime radarele sau să creeze ținte false. Acesta este format din senzori de înaltă tehnologie, amplasați pe corpul navei. Informațiile culese despre toate sistemele radioelectronice aflate în funcțiune, pe care este capabilă să le capteze o navă, sunt transmise în timp real la posturile de interceptare radio și goniometrare. Sistemul stabilește tipul de radar și identifică purtătorul său. În consecință, echipajul corvetei are posibilitatea să utilizeze radarele de la sol, de pe mare și din aer, precum și sistemele prin satelit pentru a descoperi un adversar potențial.

În funcție de situație, comandantului navei i se prezintă variante cum să se ascundă de radare. Dacă radarul adversarului nu poate fi evitat, sistemul maschează nava cu bruiaj. Noutatea constă în faptul că acesta este capabil să “zdrobească” radarul adversarului cu un semnal radioelectronic puternic. A doua variantă constă în furnizarea de bruiaj de dezorientare. Sistemul furnizează pe ecranele radar ale adversarului câteva ținte false, similare cu semnele unor nave reale. Pot fi întrebuințate, de asemenea, capcane termice, care furnizează bruiaj în infraroșu.

Potrivit fostului șef al Statului Major Principal al Forțelor Navale, amiral Valentin Selivanov, sistemul îi permite corvetei să pătrundă în raioanele controlate de adversar fără să fie detectată de acesta și să contracareze nu numai nave individuale, ci și grupări navale de asalt sau de portavion, care au un spectru larg de mijloace de cercetare.

“Dezvoltările moderne ne permit să facem o navă nedetectabilă și deci mult mai eficientă în lupta contemporană”, a spus expertul.

Anterior, pe nave se aflau dispozitive care arătau că acestea sunt urmărite de către un radar, pe ce frecvență lucrează stația radio, iar operatorul identifica radarul căutând în cataloage. Apoi echipajul stabilea pe ce nave se află tipurile respective de stații radio și aprecia ce fel de navă va apărea la orizont. Acum acele vremuri au fost depășite.

“Noile dispozitive determină frecvența de lucru a radarului și selectează bruiajul pentru acesta în mod automatizat. Acestea permit comandanților ca, în timp scurt, să adopte decizii referitoare la ce manevre trebuie să facă și cum să contracareze adversarul”, a concluzionat Valentin Selivanov.

Nava de patrulare Vasily Bykov, prima navă Proiect 22160, a intrat în compunerea brigăzii de nave pentru paza raionului maritim a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) la sfârșitul anului 2018. A doua navă de acest tip, Dmitri Rogachev, se află în teste pe mare și se pregătește să se alăture aceleiași brigăzi. Navele sunt destinate pentru patrularea în zonele de coastă și în locurile de dislocare ale flotei.

Particularitatea corvetelor de acest tip constă în sistemul modular, care permite, dacă este necesar, schimbarea armamentelor și echipamentelor. Navele pot să poarte rachete Kalibr și Oniks, iar la bord este amenajată o suprafață pentru un elicopter Ka-29. Seria este adaptată pentru întrebuințarea unor aparate de suprafață și subacvatice, comandate de la distanță, pentru cercetare pe o distanță de sute de kilometri.

Marinarii au numit aceste corvete nave-robot. Până în anul 2020, este așteptată construirea altor patru nave de acest tip din producția de serie.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ambele nave de patrulare Proiect 22160, Vasily Bykov și Dmitri Rogachev se află în prezent în Marea Neagră.

Vasily Bykov monitorizează navele de luptă ale SUA și NATO aflate în acvatoriul Mării Negre, iar Dmitri Rogachev desfășoară teste pe mare înaintea introducerii în înzestrarea FRMN.

Foarte probabil, cel puțin Vasily Bykov a întrebuințat noile sisteme din dotare împotriva navelor străine aflate în Marea Neagră.

Datele principale despre nava de patrulare Vasily Bykov:

– Comandant: căpitan rang III Igor Dubovik;

– Număr de bord: 368;

– Număr de uzină: 161;

– Data începerii construcției: 26.02.2014;

– Data lansării la apă: 28.08.2017;

– Data introducerii în dotare: 20.12.2018.

Toate cele șase nave Proiect 22160 comandate de Ministerul rus al Apărării vor fi introduse în dotarea FRMN. Pe lângă Vasily Bykov și Dmitri Rogachev, cea de-a treia navă, Pavel Derzhavin, a fost lansată la apă, pe 21.02.2019, la Șantierul Naval din Kerci.

În cadrul Brigăzii 184 Nave Pază Raion Maritim – Novorossiysk din cadrul bazei Navale – Novorossiysk va fi format un grup tactic separat cu cele șase nave de patrulare. În organica brigăzii se mai află un grup tactic de nave antisubmarin și un grup tactic de dragoare.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s