Președintele rus a prezentat Dumei de Stat un proiect de lege privind suspendarea Tratatului INF

Purtătorul de cuvând al Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a declarat că, pe 30.05.2019, președintele rus, Vladimir Putin, a transmis camerei inferioare a Parlamentului un proiect de lege privind suspendarea Tratatului privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (Tratatul INF).

În cadrul unei ședințe ulterioare, Consiliul Dumei de Stat a decis ca proiectul de lege privind încetarea existenței Tratatului INF încheiat între URSS și SUA să fie dezbătut în regim de urgență.

“Consiliul Dumei de Stat a decis să trimită proiectul de lege la comitetul competent, respectiv Comitetul pentru relații internaționale, unde să fie analizat până pe 10 iunie. Alte două comitete ale Dumei de Stat au fost definite coraportoare pe marginea proiectului de lege: Comitetul pentru apărare și Comitetul pentru securitate”, a precizat Volodin.

Am propus să considerăm acest proiect de lege ca fiind o prioritate și să-l adoptăm până pe 18 iunie, a spus Volodin.

Conform proiectului de lege, președintelui i se acordă dreptul de a decide asupra reînnoirii tratatului.

Tratatul INF a fost semnat pe 08 decembrie 1987 și a intrat în vigoare la 01 iunie 1988. Acesta a pus capăt crizei rachetelor din Europa, care a izbucnit din cauza desfășurării rachetelor sovietice și celor americane de tip Pershing.

Documentul a prevăzut eliminarea unei întregi clase de rachete. Acesta a interzis părților să producă, să testeze și să disloce rachete balistice și de croazieră cu rază mică (de la 500 la 1.000 de kilometri) și cu rază medie de acțiune (de la 1.000 la 5.500 de kilometri), precum și instalații de lansare pentru acestea.

Până în luna iunie 1991, toți termenii prevăzuți de tratat au fost îndepliniți: URSS a distrus 1.846 de rachete, iar SUA 846.

Pe 20 octombrie 2018, președintele american, Donald Trump, a anunțat intenția SUA de a ieși din Tratatul INF, din cauză că partea rusă încalcă prevederile acestuia. După aceea, pe 04 decembrie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acordat un ultimatum Federației Ruse, ca, în termen de 60 de zile, să distrugă sau să modifice racheta 9M729, care, în opinia Washingtonului, prin indicatorii săi, încalcă tratatul. Partea americană a înăsprit ulterior cerințele, insistând asupra distrugerii verificabile a rachetei.

Federația Rusă a respins acuzațiile părții americane și a făcut, la rândul ei, reproșuri Statelor Unite.

Pe 01 februrie, administrația americană a anunțat că își suspendă participarea la Tratatul INF, iar în termen de șase luni va ieși din tratat, dacă Federația Rusă nu revine la respectarea acestuia.

Pe 02 februarie, președintele Vladimir Putin a declarat că reacția Federației Ruse la ieșirea SUA din Tratatul INF va fi în oglindă, adică, Moscova va înceta participarea la tratat și va începe să desfășoare activități de dezvoltare a unor noi categorii de rachete.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Președintele rus, Vladimir Putin, urmează căile legale pentru implementarea deciziei de retragere din Tratatul INF.

Este interesant de remarcat faptul că, în proiectul de lege privind suspendarea participării la Tratatul INF, șeful statului rus și-a lăsat o portiță de revenire asupra retragerii din obligațiile impuse de acesta. Probabil că, acest demers este doar unul pur tehnic și are rolul de a preveni o eventuală mișcare neprevăzută a SUA, care să ia prin surprindere partea rusă și să permită lansarea de noi acuzații unilaterale.

Cert este că, deși, din punct de vedere legal, Tratatul INF este încă în vigoare, ambele părți desfășoară activități interzise de acesta, în scopul dezvoltării unor rachete cu rază medie de acțiune, cu bazare terestră.

Inițial s-a afirmat că, de fapt, modul de acțiune al SUA nu vizează Federația Rusă, ci state terțe, precum China, care dezvoltă fără restricții rachete, care pentru cele două părți (americană și rusă) sunt interzise.

Dacă acest lucru ar fi fost adevărat, partea americană nu ar fi trecut imediat la dezvoltarea de noi rachete, ci ar fi făcut presiuni asupra Federației Ruse și Chinei, în vederea cooptării statului chinez în Tratatul INF.

Deoarece nu s-a întâmplat o astfel de evoluție, se poate aprecia că demersul american este îndreptat împotriva Federației Ruse și reprezintă o consecință a încordării permanente înregistrate în relațiile bilaterale, îndeosebi începând din anul 2014, pe fondul evoluțiilor din Ucraina. Probabil, specialiștii militari americani au simțit lipsa rachetelor cu dislocare terestră cu rază medie de acțiune în încercarea de a pune presiune suplimentară pe statul rus, care a început să-și revendice statutul de mare putere.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s