Presa americană a denumit complexul de rachete Utes din Crimeea “ucigașul de nave”

Publicația americană The National Interest a informat despre retehnologizarea complexului de rachete de Utes din Crimeea și dotarea acestuia cu rachete noi cu rază lungă de acțiune și supermanevrabile. Comentatorul publicației Michael Peck a denumit divizionul de coastă “un adevărat ucigaș al flotei americane”.

După cum se arată în articol, complexul de rachete de coastă a fost constituit încă din perioada sovietică, iar după integrarea Crimeii în Federația Rusă acesta a suferit o modernizare serioasă.

“Întărirea apărării de coastă din Crimeea este determinată de temerile Federației Ruse privind o eventuală invazie occidentală în Marea Neagră și despre hotărârea Moscovei de a păstra peninsula”, se precizează în articol.

După cum informează Agenția federală de știri, complexul sovietic staționar de rachete de coastă Utes, cu rachete de croazieră P-35B, a fost introdus în înzestrare în anul 1972. După dizolvarea URSS, complexul a rămas pe teritoriul Ucrainei, iar lucrările de restaurare a acestuia au început în anul 2014, după integrarea Crimeii în Federația Rusă.

Pe 28 mai 2019, directorul general al societății NPO Mashinostroyenia din Reutov, Aleksandr Leonov, a informat despre începerea lucrărilor la refacerea complexului subteran de rachete de coastă Utes din Crimeea. Acesta a menționat că, în prezent, sunt analizate posibilitărțile de dotare a acestuia cu rachete noi. Potrivit declarațiilor sale, Utes este o armă teribilă, care poate distruge forțele de suprafață ale adversarului, la o distanță de până la 300 de kilometri.

“O singură rachetă este suficientă pentru a scoate din funcțiune orice tip de navă, fie că este vorba despre crucișătoare, fregate, nave de desant sau nave purtătoare de rachete”, a precizat Leonov.

În septembrie 2017, complexul Utes al Flotei ruse din Marea Neagră a lansat două rachete de croazieră, în timpul unui exercițiu.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Complexul staționar de rachete de coastă Utes din Crimeea aparține Brigăzii 15 Rachete și Artilerie de Coastă – Sevastopol din cadrul Corpului 22 Armată – Simferopol al Trupelor de Rachete d Coastă ale Flotei ruse din Marea Neagră.

Brigada dispune de trei divizioane de rachete, respectiv două divizioane cu complexe mobile Bastion și Bal și un divizion cu complexul staționar Utes.

În prezent, complexul operativ-tactic Utes întrebuințează două tipuri de rachete de croazieră: P-35B și 3M44 Progress.

Ultimele lansări de rachete antinavă cu complexul Utes au fost efectate în luna aprilie 2019. Două rachete antinavă Progress, lansate de complexul de rachete de coastă, au fost distruse cu rachete antiaeriene Shtil de la bordul fregatei Amiral Makarov.

Divizionul de rachete de coastă Utes din cadrul FRMN, care este comandat de locotenent colonel Serghei Slesarev, execută trageri de luptă foarte rar. Acestea sunt foarte costisitoare și necesită un sprijin foarte serios, fiind nevoie de închiderea spațiului aerian și a acvatoriului maritim pe o suprafață de mai multe zeci de kilometri pătrați.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s