Nava purtătoare de rachete Veliky Ustiug a Flotilei ruse din Marea Caspică a plecat spre Marea Mediterană

În dimineața zilei de 10.06.2019, nava mică purtătoare de rachete Veliky Ustiug, Proiect 21631, din compunerea Brigăzii 106 Nave de Suprafață a Flotilei din Marea Caspică (FRMC) a ieșit din Sevastopol și a luat curs către Strâmtoarea Bosfor. În perioada următoare, nava urmează să traverseze strâmtorile de la Marea Neagră și să intre în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană.

La sfârșitul lunii mai, nava a efectuat trransferul interflote de la Astrakhan la Sevastopol, unde a ajuns pe 31 mai, pentru finalizarea pregătirilor pentru misiune.

Pentru nava purtătoare de rachete Veliky Ustiug este deja a doua misiune în Marea Mediterană. Pe 17 iunie 2018, nava a plecat de la Sevastopol, împreună cu nava purtătoare de rachete Grad Sviyazhsk, îndreptându-se către Marea Mediterană, unde a desfășurat misiuni până în luna octombrie. În septembrie 2018, nava a participat în Marea Mediterană la exercițiul de amploare al Forțelor Navale Scutul oceanic-2018.

Se pare că în anul 2018 s-a luat decizia ca navele FRMC să desfășoare, prin rotație, serviciul de luptă în Marea Mediterană. Potrivit planului, Veliky Ustiug va înlocui nava purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), aflată în misiune de la sfârșitul lunii martie 2019.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Nava mică purtătoare de rachete Veliky Ustiug este una din cele patru platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr din cadrul FRMC. Toate cele patru nave au executat lansări de rachete din Marea Caspică asupra unor poziții ale insurgenților de pe teritoriul Siriei. Atacurile au avut loc, în două rânduri, la sfârșitul anului 2015.

În baza unei solicitări a președintelui rus, Vladimir Putin, în permanență, în compunerea Grupării navale operative a Forțelor Navale din Marea Mediterană trebuie să se afle cel puțin o platformă purtătoare de rachete Kalibr. Cu toate acestea, în ultimii ani, în Marea Mediterană s-au aflat întotdeauna cel puțin trei sau patru nave dotate cu rachete Kalibr, între care două submarine.

Suplimentarea numărului de nave purtătoare de rachete Kalibr în Marea Mediterană a fost posibil ca urmare a creșterii numărului de nave de acest tip. În prezent, FRMN dispune de 12 plantofrme purtătoare de rachete Kalibr (șase submarine și șase nave de suprafață), iar FRMC de patru platforme.

Începând din 11.06.2019, FRMN va dispune de 13 platforme purtătoare de rachete Kalibr, în urma introducerii în înzestrare a navei de patrulare Dmitri Rogachev. În același timp, tot pe 11.06.2019, va fi lansată la apă o nouă navă mică purtătoare de rachete, Proiect 21631, Ingushetia, destinată FRMN.

Sursa: balabin-1712.livejournal.com.

Lasă un comentariu