Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat o nouă lansare-test a unei rachete de interceptare

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 02.07.2019, că, în poligonul Sary Shagan din Kazahstan, un echipaj al Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă ale Forțelor Aerocosmice a efectuat a nouă lansare-test a unei rachete de interceptare pentru sistemul de apărare antirachetă.

“Noua rachetă de interceptare a sistemului de apărare antirachetă, după o serie de teste, și-a confirmat caracteristicile și a lovit ținta cu precizia necesară”, a declarat reprezentantul Comandamentului Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă, colonel Pavel Kuzmin.

Lansarea anterioară a unei rachete de acest tip a avut loc în poligonul Sary Shagan pe 04 iunie.

În ultimii ani, Ministerul rus al Apărării a informat de mai multe ori despre testarea, cu succes, a noii rachete de interceptare. Testele constructive și de zbor sunt considerate încheiate după 10 lansări, după care racheta poate fi introdusă în înzestrare.

Din materialele video prezentate anterior de Ministerul rus al Apărării rezultă că toate lansările antirachetă au loc în poligonul Sary Shagan dintr-o instalație staționară de tip siloz. Potrivit experților, astfel de instalații se află în compunerea sistemului A-135, care asigură apărarea antirachetă a capitalei Moscova și a raionului industrial central.

Sistemul A-135 este dotat cu rachete de interceptare apropiată. Acesta se află în dotarea Armatei 1 cu destinație specială a Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă.

Anterior, s-a informat despre dezvoltarea în Federația Rusă a unei rachete de interceptare cu rază lungă de acțiune (dincolo de atmosferă) de tip 14TS033 Nudol, cu bazare mobilă. Potrivit precizărilor presei, racheta de interceptare 14TS033, cu două trepte de ardere, ar putea reprezenta mijlocul de distrugere al noului sistem de apărare antiracheteă A-235, care se dezvoltă în completare la sistemul A-135 desfășurat în jurul Moscovei. Racheta de interceptare este destinată pentru distrugerea rachetelor balistice intercontinentale și a aparatelor cosmice de pe orbita joasă.

În iunie 2017, constructorul general al sistemului de avertizare asupra unui atac cu rachetă, Serghei Boev, a anunțat că sistemul de apărare antirachetă A-135 se modernizează.

“Se presupune că, până în anul 2020, se va finaliza modernizarea sistemului A-135, iar până în 2025 se va încheia constituirea Sistemului Național de Apărare Antirachetă”, a precizat atunci Boev, în cadrul unui interviu pentru Gazeta parlamentară.

Potrivit precizărilor lui Boev, sistemul eșalonat de apărare antirachetă se va forma pe baza complexelor antirachetă cu rază lungă de acțiune, sistemelor de apărare antiaeriană și modernizarea complexelor antirachetă de interceptare apropiată.

“O componentă de bază a sistemului de apărare antiaeriană și antirachetă va deveni racheta antiaeriană a sistemului S-500”, a precizat în ianuarie 2017 pentru gazeta Krasnaya Zvezda comandantul Armatei 1 a apărării antiariene și antirachetă.

Șeful corporației Rosteh, Serghei Cemezov, a declarat duminică, pentru canalul de televiziune Rusia-1, că sistemul de apărare antiaeriană S-500 va intra în curând în dotarea armatei ruse.

Pe 25 iunie, în cadrul unui interviu pentru Interfax, ministrul industriei și comerțului, Denis Manturov, a precizat că facilitățile concernului Almaz-Antey sunt pregătite pentru producerea în serie a sistemului S-500, care și-a confirmat deja caracteristicile tehnice în timpul testelor.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În poligonul Sary-Shagan din Kazahstan, are loc testarea rachetei modernizate de interceptare apropiată PRS-1M. Aceasta va intra în dotarea sistemului de apărare antirachetă al Regiunii Moscova A-135 “Amur”, pentru a înlocui racheta veche PRS-1 (53T6), care a fost testată pentru prima dată în anul 1979.

Lansările-test anterioare ale noii rachete au avut loc pe 24 noiembrie 2017, 12 februarie, 02 aprilie, 20 iulie, 30 august, 01 decembrie 2018 și 04 iunie 2019.

Aproape toate informațiile privind racheta modernizată sunt ținute de către militari în cel mai strict secret. Din surse publice se cunoaște faptul că aceasta este capabilă să accelereze în aer până la o viteză impresionantă de patru kilometri pe secundă (14.500 de kilometri pe oră, deci este supersonică). Anterior, presa a informat că racheta PRS-1M va fi capabilă să intercepteze ogivele rachetelor balistice intercontinentale la o distanță de peste 100 de kilometri și la altitudini cuprinse între cinci și 50 de kilometri.

Produsul modernizat păstrează dimensiunile și greutatea originalului, ceea ce înseamnă că lungimea interceptorului va fi de 10-12 metri, diametrul de 1-1,5 metri, iar greutatea puțin peste 9,5 tone.

În ceea ce privește ogiva rachetei nu s-a aflat aproape nimic. Judecând după o înregistrare video prezentată în luna iulie 2018 de Ministerul Apărării, prototipul PRS-1M a lovit ținta cu o încărcătură explozivă sau explozivă cu fragmentație. În același timp, PRS-1 original este echipat cu o ogivă nucleară cu o capacitate de 10 kilotone.

Pe lângă rachetele de interceptare cu rază scurtă de acțiune, sistemul de apărare antirachetă al Federației Ruse a avut și interceptori cu rază lungă de acțiune 51T6 “Azov”, capabili să lovească ținte la o distanță de până la 670 de kilometri și la o altitudine de aproximativ 70 de kilometri, adică în spațiul apropiat. Cu toate acestea, conform datelor oficiale, au fost retrase din serviciu la jumătatea anilor 2000, la sfârșitul duratei lor de viață.

Sistemul de apărare antirachetă A-135 “Amur” a fost trecut în exploatare experimentală în anul 1990 și a intrat în serviciul de luptă cinci ani mai târziu. În prezent, acesta face parte din Divizia 9 Apărare Antirachetă a Armatei 1 Apărare Antiaeriană și Antirachetă și aparține Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă ale Forțelor Aerocosmice. Sistemul a fost modernizat de mai multe ori. Cu toate acestea A-135 este învechit fizic și moral. În consecință, sistemul va fi înlocuit cu sistemul de perspectivă de nouă generație A-235. Se știe că acesta va avea bătaie mai mare și va fi mai precis, având în înzestrare rachete cu rază mare, medie și mică de acțiune. Este posibil ca acestea din urmă să fie chiar rachetele modernizate PRS-1M.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s