SUA vor moderniza Bazele Navale ucrainene de la Marea Neagră, pentru navele americane și ale NATO

Site-ul rusesc topwar.ru a informat, pe 05.07.2019, citând un articol apărut în publicația americană Breaking Defence, că SUA vor desfășura lucrări de modernizarea a unor Baze Navale ale Ucrainei din Marea Neagră. În perspectivă, acest lucru va permite Ucrainei să primească nave de luptă mai mari ale SUA și NATO.

Potrivit publicației americane, la Washington a fost adoptată decizia de modernizare a Bazelor Navale ucrainene. Pe fondul creșterii tensiunilor dintre Federația Rusă și Ucraina în acvatoriul Mării Negre, lucrările respective vor permite navelor SUA și NATO să ancoreze la numai câteva mile de Crimeea controlată de Moscova.

În prezent, lucrările finanțate de către SUA se desfășoară la Baza Navală din localitățile ucrainene Ochakov și Nikolaiev, aflată la 40 de mile de Odesa și la mai puțin de 100 de mile de Crimeea. Lucrările includ întărirea și modernizarea digurilor existente, construirea unui nou doc plutitor și constituirea unei zone de securitate în jurul Bazei Navale. De asemenea, este prevăzută și construirea a două baze noi de reparații navale și deschiderea unor noi centre operaționale moderne, care vor coordona acțiunile Forțelor Navale ale Ucrainei și navelor NATO.

Decizia de a accelera modernizarea Bazei Navale a marinei ucrainene a fost luată după incidentul din Strâmtoarea Kerci, când navele de luptă rusești au deschis focul, iar militarii ruși au reținut trei nave cu marinari ai Forțelor Navale ale Ucrainei.

Potrivit declarațiilor expertului militar american Michael Kofman, “Federația Rusă s-a temut întotdeauna că SUA și NATO vor crea o Bază Militară în Marea Neagră și, prin urmare, au confiscat Crimeea ucraineană pentru a preveni acest lucru”. Cu toate acestea, demersul Moscovei a determinat un sprijin și mai mare pentru Ucraina din partea SUA și NATO.

Acesta a explicat că noile centre operaționale constituite pe teritoriul Ucrainei vor permite SUA și NATO să monitorizeze Federația Rusă, “punând în scaun, în locul observatorilor ucraineni, observatori americani”. De asemenea, noua Bază Navală va permite dislocarea navelor cât mai aproape posibil de “Crimeea ocupată”.

Exercițiile și sprijinul american reprezintă un răspuns direct la întărirea Forțelor Armate ale Federației Ruse în Crimeea, a spus Kofman.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Sprijinul american pentru modernizarea Bazelor Navale ale Ucrainei de la Marea Neagră reprezintă mai degrabă o decizie politică, fără un impact major, din punct de vedere militar, asupra situației de securitate din zonă.

Este adevărat că Federația Rusă s-a temut de crearea unei Baze Militare americane în Ucraina, dar s-a temut de constituirea acesteia la Sevastopol, în condițiile apartenenței Peninsulei Crimeea la statul ucrainean și împingerea implicită a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) în Ținutul Krasnodar. Acum însă, după preluarea Peninsulei Crimeea, cu Baza Navală de la Sevastopol, după legarea acesteia de teritoriul rus și întărirea semnificativă a grupării de trupe din peninsulă, Federația Rusă nu se mai teme așa de tare.

Prezența câtorva nave americane ale SUA și NATO în Bazele Navale ucrainene din Marea Neagră nu mai reprezintă un pericol mortal pentru Federația Rusă.

În Crimeea și în Ținutul Krasnodar sunt dislocate forțe și mai ales mijloace, care fac imposibilă lovirea peninsulei și permit distrugerea imediată a navelor ostile.

Ca să ajungă în Bazele Navale ucrainene, navele americane trebuie să traverseze Marea Neagră și să treacă la distanță mică de Sevastopol. În condițiile unui conflict militar, acestea se vor afla în imposibilitatea ajungerii la Odesa, Ochakov sau Nikolaiev.

În plus, și pe timp de pace, navele americane și NATO, din state neriverane Mării Negre, sunt supuse unor constrângeri de natură temporală. Potrivit Convenției de la Montreux, care reglementează tranzitarea strâmtorilor turcești de la Marea Neagră, navele străine nu pot să rămână în zonă pentru o perioadă mai mare de 21 de zile.

În concluzie, se poate spune că, în ultimii ani, Federația Rusă a construit în zona Mării Negre un sistem militar, care poate contracara amenințările străine, în special americane, din regiune. Astfel, autoritățile de la Moscova sunt iritate de prezența navelor americane în Marea Neagră și răspund cu putere la acțiunile acestora în regiune, dar nu se mai tem de acestea.

Desigur că voi fi acuzat din nou că susțin demersurile Federației Ruse în Regiunea Mării Negre, însă nu fac decât să evaluez în mod obiectiv situația geopolitică reală din această zonă, pe care analiștii români, în marea lor majoritate pro-americani, se fac că nu o văd sau o deformează din interese ușor de înțeles.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s