Presa americană a informat despre armamentele rusești care pot distruge SUA

Publicația americană The National Interest a informat că submarinele rusești din clasa Borei sunt capabile să distrugă orașele adversarului, chiar și în situația în care Forțele Nucleare ale Federației Ruse ar fi distruse în urma primei lovituri nucleare.

Potrivit acesteia, spre deosebire de submarinele sovietice, submarinele din clasa Borei sunt mai silențioase, datorită noului înveliș al corpului submarinului și a propulsiei nucleare, care le permite să rămână sub apă timp de câteva luni.

“Submarinele Borei sunt mai silențioase și sunt capabile să rămână invizibile la viteze mai mari (50 de noduri) decât submarinele americane din clasa Ohio”, se arată în articol.

De exemplu, submarinul rusesc Iuri Dolgoruki are în dotare 16 rachete R-30 Bulava, cu șase ogive manevrabile fiecare, cu o greutate de 150 de kilotone.

“Acest lucru înseamnă că un submarin poate să trimită către punctele locuite sau către bazele militare aflate la o distanță de peste 9.000 de kilometri 72 de ogive nucleare”, a precizat autorul articolului.

În același timp, acesta a menționat că, în prezent, Federația Rusă dezvoltă în mod activ submarine de nouă generație Borei-A. Primul submarin de acest tip, Kniaz Vladimir, a fost lansat la apă încă din anul 2017 și, în scurt timp, va fi introdus în înzestrare.

Submarinele din această clasă sunt și mai manevrabile, mai puțin zgomotoase și sunt dotate cu instalații de luptă, sisteme de navigație și de comunicații moderne.

În plus, după cum scrie publicația, submarinele Borei sunt doar jumătate din forțele navale ruse de descurajare nucleară. De asemenea, se pregătește introducerea în înzestrare a patru submarine din clasa Habarovsk cu aparate nucleare fără pilot Poseidon, care sunt capabile să distrugă orașele din zona de coastă și bazele navale ale adversarului cu ogive cu o putere de câteva megatone.

Autorul articolului concluzionează că, în situația unui conflict nuclear și a unui atac asupra Federației Ruse, Moscova tot va fi capabilă să reacționeze și să distrugă adversarul.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse se află trei submarine purtătoare de rachete balistice intercontinentale din clasa Borei, Proiect 955. Submarinul K-535 Iuri Dolgoruki aparține Flotei de Nord, iar submarinele K-550 Aleksandr Nevski și K-551 Vladimir Monomah se află în compunerea Flotei din Oceanul Pacific.

De asemenea, cinci submarine din clasa Borei-A, Proiect 955A, se află în teste sau în diverse stadii de producție. Trei dintre acestea sunt destinate Flotei de Nord și două Flotei din Pacific. Primul submarin, K-549 Kniaz Vladimir, este aproape de finalizarea testelor și se estimează că, până la sfârșitul anului 2019, va fi introdus în dotarea Flotei de Nord. Alte patru submarine, Kniaz Oleg, Generalissimus Suvorov, Imperator Aleksandr III și Kniaz Pozharsky, se află în construcție și vor fi livrate în perioada 2020-2023, într-un ritm de câte un submarin pe an.

Ținând cont de faptul că pe lângă cele opt submarine menționate anterior, Ministerul rus al Apărării a mai comandat încă două submarine din clasa Borei-A, componenta nucleară a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse va dispune de 10 submarine din clasa Borei. Probabil, acestea vor fi împărțite în mod egal între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific.

Surse: iz.ru, militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s