În vestul Federației Ruse, va fi înființată prima unitate de drone de cercetare

Cotidianul rus Izvestia a informat pe 24.09.2019, citând surse aparținând Ministerului rus al Apărării, că, în scurt timp, în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse va apărea primul detașament de drone de cercetare la distanță. Unitatea, care va fi formată în Regiunea Militară Vest va fi dotată cu noile drone Forpost-R, după care acestea vor fi înlocuite de dronele de perspectivă Altius. Experții Izvestia apreciază că acest fapt va crește în mod serios capabilitățile de luptă ale trupelor ruse pe direcția strategică vest. Dronele vor putea nu numai să efectueze misiuni de cercetare și să execute atacuri cu bombe și rachete de precizie, ci și să indice țintele pentru complexele de rachete Iskander sau Kalibr.

Surse din mediul militar au declarat pentru Izvestia că unitatea dotată cu aparate de zbor fără pilot va fi dislocată la Shatalovo, în Regiunea Smolensk. Cercetașii aerieni au ales demult acest raion. Chiar înainte de cel de-al doilea Război Mondial, aici a fost construit un aerodrom. În perioada sovietică, pe acest aerodrom a funcționat pentru o lungă perioadă de timp Regimentul 47 Aviație de Cercetare.

Expertul militar Anton Lavrov apreciază că aerodromul Shatalovo este dispus într-un punct geografic important, de unde poate controla toate căile de comunicații care vin din vest și duc spre Moscova sau spre partea centrală a Federației Ruse.

“Dronele Altius, care vor avea practic o rază de acțiune nelimitată, vor putea să patruleze cel mai important segment ale graniței de vest. Acestea vor putea fără probleme nu numai să controleze granița cu Republica Belarus, ci vor putea să zboare până la Marea Baltică, în nord. În partea de sud, în responsabilitatea lor se va afla toată granița cu Ucraina. Faptul că primul detașament de drone noi de cercetare va fi dislocat în Regiunea Smolensk sugerează că Forțele Armate acordă o atenție deosebită direcției strategice vest”, a precizat Lavrov.

Expertul apreciază că tehnica nouă va întări gruparea Forțelor Terestre din vestul țării. Dronele autohtone pot fi integrate într-un sistem informațional unic cu mijloacele de atac dispuse pe pământ, în aer și pe apă. Aceste capacități fac posibilă utilizarea completă a armelor până la rachetele Kalibr sau Iskander. Echipajele acestora vor putea întrebuința informațiile primite în regim de timp real de la dronele de cercetare. Atacurile cu bombele și rachetele de precizie aflate la bordul dronelor vor putea fi executate la comanda operatorului.

“Aparatele de zbor fără pilot vor putea fi întrebuințate nu numai în interesul Forțelor Terestre, ci și al Forțelor Aerocosmice. Iar în timp, dronele Altius vor putea înlocui avioanele de cercetare de tip Su-24MR, care, practic, și-au epuizat resursele, dar încă se află în înzestrare”, a apreciat expertul militar.

În prezent, dronele multirol Forpost-R sunt unele dintre cele mai răspândite și cele mai de încredere din cadrul Forțelor Armate. Primul zbor de testare al unei drone de acest tip a avut loc în anul 2013 și deja peste câteva luni a început producerea lor în serie. În prezent, astfel de drone sunt întrebuințate în Siria pentru căutarea și identificarea țintelor, precum și pentru monitorizarea rezultatelor atacurilor cu rachete de croazieră, fapt ce permite creșterea eficienței zborurilor de atac.

Drona Forpost-R este destinată pentru culegerea datelor de cercetare, desfășurarea de operațiuni de căutare și supraveghere, precum și pentru o serie de alte misiuni. Aceasta are o rezervă importantă de combustibili și poate acționa pe o rază de până la 250 de kilometri de locul de dislocare al operatorului. Drona poate dezvolta o viteză de peste 200 de kilometri pe oră și poate sta în aer timp de 17 ore. Greutatea dronei este de 450 de kilograme.

Litera R din denumirea aparatului de zbor fără pilot indică faptul că acesta a fost făcut exact în versiunea de cercetare. Ca mijloace de urmărire și monitorizare, pe dronă sunt instalate camere opto-electronice și în infraroșu, ceea ce face posibilă utilizarea acesteia în permanență.

În curând, în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse va începe să apară drona de cercetare aeriană și atac Forpost-M. Mașina modernizată va deveni o platformă complet autonomă. La bordul acesteia va fi amplasat un radar modern, sisteme optice și bombe dirijate de mare precizie. Noile instrumente vor permite ca Forpost-M să se deplaseze în mod independent, să identifice și să distrugă țintele în orice condiții de timp sau atmosferice. Țintele vor fi distruse cu ajutorul bombelor dirijate.

În compunerea complexului Altius se vor afla două aparate de zbor fără pilot și o stație terstră de conducere. Această dronă este mai avansată și mai grea decât Forpost-R. O dronă de cercetare și asalt, cu două motoare, cântărește aproximativ șase tone. Drona este, practice, produsă integral din materiale compozite, ceea ce îngreunează în mod serios descoperirea sa de către stațiile de radiolocație moderne.

În prezent, drona se află în teste. Primul său zbor a fost efectuat în luna august 2019, când toate sistemele de bord și auxiliare ale complexului au funcționat în regim normal.

Altius poate patrula teritoriul mai mult de două zile, la o viteză de croazieră de 150-200 de kilometri pe oră. Drona este capabilă să poarte o încărcătură de până la o tonă, ceea ce îi permite să ia la bord rachete și bombe de precizie. Aceasta îndeplinește un întreg spectru de misiuni de cercetare cu întrebuințarea de mijloace optice, radiotehnice și de radiolocație. Una dintre cele mai importante particularități constructive, respectiv utilizarea unui canal de conducere prin satelit face ca raza sa de acțiune să fie, practic, nelimitată. Datorită distanței de zbor, Altius este capabilă să descopere ținte pe o rază de mii de kilometri, ceea ce îi permite să efectueze cercetarea în adâncimea dispozitivului adversarului potențial.

În viitor, în înzestrarea Forțelor Armate ale Federației Ruse vor fi introduse drone noi, mult mai puternice. Pe 03 august, una dintre cele mai puternice drone de asalt din lume, Okhotnik, a efectuat primul său zbor, fiind însoțită de un avion de vânătoare de tip Su-30SM. Este vorba despre un nou produs autohton, aflat în faza de testare.  Caracteristicile acestuia îi permit să utilizeze cele mai moderne sisteme de armament, inclusiv rachete de croazieră și bombe dirijate.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s