Racheta de croazieră Kalibr este cea mai puternică rachetă antinavă a Federației Ruse

Fostul comandant al Flotei ruse din Marea Baltică, amiral Vladimir Valuev, a declarat, pe 29.09.2019, pentru agenția de presă RIA Novosti, că racheta de croazieră Kalibr este mai modernă și mai rapidă decât racheta Granit. Potrivit precizărilor acestuia, Kalibr nu poate fi distrusă de mijloacele de apărare antiaeriană.

“Cu rachete antinavă Granit sunt echipate submarinele de tip Kursk și navele de suprafață. Aceasta are o viteză mai mică decât rachetele Kalibr de nouă generație. Există o tactică de război: mai întâi sunt eliminate navele purtătoare de mijloace antirachetă, navele de ecortă ale portavionului și abia apoi este executată lovitura principală cu rachete Granit asupra portavionului”, a declarat Valuev.

Anterior, presa chineză a informat că rachetele rusești Granit au cel mai mare potențial pentru lupta cu grupările de portavion americane.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Submarinele rusești sunt dotate cu complexe de rachete Kalibr-PL, iar navele de suprafață dispun de complexe Kalibr-NK.

Instalațiile universale de lansare (3S14) ale complexelor pot întrebuința trei tipuri de rachete Kalibr: rachete antinavă (3M54), rachete de croazieră pentru ținte terestre (3M14) și rachete-torpile antisubmarin (91R1).

Forțele Navale ale Federației Ruse au întrebuințat în timpul conflictului sirian peste 100 de rachete de croazieră 3M14, care au fost lansate de pe nave de suprafață și submarine. În urma experiențelor obținute în acțiunile reale de luptă, rachetele au fost perfecționate și modernizate.

Rachetele de tip Kalibr reprezintă, în prezent, și principala amenințare pentru România. Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) dispune deja de 13 platforme purtătoare de rachete Kalibr, astfel: șase submarine Proiect 636.3 (B-237 Rostov pe Don, B-261 Novorossiysk, B-262 Stary Oskol, B-265 Krasnodar, B-268 Veliky Novgorod și B-271 Kolpino), trei fregate Proiect 11356 (Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov), două nave de patrulare Proiect 22160 (Vasily Bykov și Dmitri Rogachev) și două nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631 (Vyshny Volochek și Orekhovo-Zuevo).

De asemenea, ținând cont de bătaia rachetelor de croazieră Kalibr (1.600-2.500 de kilometri), între amenințările la adresa securității României trebuie incluse și cele patru platforme purtătoare de rachete Kalibr ale Flotilei din Marea Caspică (patru la număr) și chiar și cele din dotarea Flotei din Marea Baltică.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s