Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor fi dotate cu roiuri de “roboți zburători”

Un avion de vânătoare Su-57 și o dronă S-70 au evoluat împreună pe cer și au îndeplinit misiuni de antrenament și luptă pentru a depăși sistemele de apărare antiaeriană și pentru a intra în siguranță în zona „adversarului”. Acum se poate spune oficial că Federația Rusă a primit un nou sistem inteligent de luptă, în care sunt implicați oameni și roboți zburători. Și acestea nu sunt toate avantajele unui astfel de tandem.

Zborul comun al avionului de vânătoare de tip Su-57 de generația a cincea cu drona de luptă S-70 Okhotnik era previzibil – ambele aeronave au fost produse de societatea Sukhoi și la acestea au fost folosite tehnologii similare.

Zborul a arătat frumos – avionul de vânătoare greu, dar foarte elegant Su-57 și grațioasa dronă Okhotnik, realizată cu întrebuințarea tehnologiei stealth, s-au completat armonios unul pe celălalt.

O astfel de combinație de aeronave și UAV-uri a confirmat presupunerea că avionul Su-57, cu calitățile sale excelente de luptă, va fi întrebuințat ca punct de conducere aeropurtat.

Există un sistem aerian inteligent cu adevărat nou, în care sunt implicați oameni și roboți zburători.

Astfel, intriga cu o fotografie a avionului de vânătoare autohton de generația a cincea Su-57, pe stabilizator vertical, împreună cu silueta care a arătat conturul aparatului de zbor al sistemului „aripa zburătoare”, a fost permisă de zborul comun al acestor aeronave. S-a presupus că aceasta era cea mai bună constatare a faptului că tehnologiile obișnuite au fost utilizate în producția de aeronave și drone, dar experții au bănuit imediat că Okhotnik ar putea fi utilizat în tandem cu Su-57, primind comenzi de la acesta și indicarea țintelor în aer.

„Într-un astfel de tandem de Su-57 și S-70, este încă dificil de spus care dintre ei este vânătorul și care este vânatul”, afirmă expertul în aviație militară, Yuri Gavrilov. Se presupune că avionul de vânătoare va fi liderul, care va coordona acțiunile din aer ale mai multor drone. Acum, după cum s-a putut vedea, UAV-ul a fost ridicat pe cer de către un operator de la sol, zborul său ulterior a fost efectuat conform planului, iar avionul de vânătoare a însoțit drona și a folosit datele sale când a intrat în zona de acoperire a apărării antiaeriene. Este de presupus ca reglarea dronei în aer din aeronavă să fie necesară, în funcție de schimbarea condițiilor aeriene și de la sol. În acest caz, va fi nevoie de un al doilea pilot-operator la bordul avionului Su-57, deoarece pentru un singur pilot ar fi mai dificil să coordoneze dronele din escorta sa. În orice caz, în tandemul dintre avionul de vânătoare și UAV va fi de rezolvat o misiune principală – asigurarea siguranței persoanei care va controla dronele de luptă de la distanță, simultan cu acoperirea acestora împotriva atacurilor avioanelor de vânătoare ale adversarului.

Okhotnik este doar o dronă clasică, deși este dotată cu echipamente radioelectronice de bord, în care există diferite sisteme – gestionarea informațiilor, conducere automatizată, control și diagnostic, navigație inerțială prin satelit, precum și aparatură pentru interfațarea cu echipamentele generale.

Construcția UAV-ului implică dotarea cu echipamente modulare, care vor permite schimbarea greutății utile în funcție de tipul misiunii de luptă.

O astfel de caracteristică și viteza supersonică (se presupune că S-70 este capabil să se dezvolte o viteză de până la 1.000 de kilometri pe oră) plasează drona pe primul loc într-o clasă similară de aparate de zbor.

Dacă pe cer va exista un partener precum Su-57, va fi format un tandem de luptă unic.

Este necesar să se menționeze și testarea UAV-ului Altius (Altair) dezvoltat de întreprinderea din Kazan a Biroului de Construcții și Proiectare Simonov, care ar trebui să devină răspunsul rusesc la dezvoltarea americană a dronei de cercetare RQ-4 Global Hawk.

Cu o greutate de luptă de până la două tone, acest UAV este capabil, după cum s-a spus, să zboare 10.000 de kilometri, să se ridice la o altitudine de 12 kilometri și rămână în zbor autonom timp de aproape două zile.

Orion, Forpost și alte câteva UAV-uri rusești sunt ceva mai modeste.

Deocamdată, nu se cunoaște nimic despre posibilitatea adaptării acestor drone la „punctul de conducere aeropurtat” Su-57, dar, teoretic, ele pot fi, de asemenea, coordonate de pilotul avionului de vânătoare.

Ministerul rus al Apărării acordă acum cea mai mare atenție dronei Okhotnik datorită caracteristicilor sale tehnice și capacităților de luptă.

După configurația sa, privită din exterior, drona Okhotnik amintește de bombardierul american B-2 Spirit – „aripa zburătoare” creată după o schemă aerodinamică cu întrebuințarea tehnologiei stealth. În principiu, asemănarea externă se încheie aici: avionul american are o greutate mult mai mare (greutatea la decolare de 171 tone și greutatea utilă de 27 de tone), iar destinația este alta, vorbim de un bombardier.

S-70 nu este, de asemenea, avion de vânătoare și nu este destinat luptei aeriene – designul de „aripă zburătoare”, în care nu există o coadă verticală, reduce semnificativ manevrabilitatea aparatului.

Misiunile de cercetaș, de deschizător de sisteme de apărare antiaeriană, și de avion de asalt sunt mult mai reale pentru Okhotnik.

Pentru întrebuințarea în comun a dronei Okhotnik și a avionului de vânătoare Su-57 există și un interes pur comercial – odată cu apariția unui astfel de tandem, cererea ar trebui să crească. Turcia, India și China urmăresc avionul de vânătoare rusesc de generația a cincea, dar îi găsesc câteva „defecte”. Adăugarea la acesta a dronei S-70 pune avionul Su-57 într-o lumină mult mai favorabilă.

Sursa: vz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s