Șoigu: Occidentul încearcă să dezbine Federația Rusă și Republica Belarus

Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 25.10.2019, că Occidentul duce o campanie informațională de amploare pentru divizarea relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Belarus.

Potrivit precizărilor sale, Occidentul își justifică politica militară prin nevoia de a contracara intențiile presupus agresive ale Federației Ruse.

“Pe acest fond, se duce o campanie informațională de amploare, pentru discreditarea rolului statului unional în garantarea securității regionale și pentru divizarea relațiilor frățești dintre cele două țări”, a spus Șoigu.

Ministrul a menționat că situația rămâne tensionată de-a lungul Occidentului – Alianța Nord-Atlantică își întărește potențialul de luptă și activitatea militară în Europa, desfășurând forțe militare strategice și sporindu-și influența în regiune. De asemenea, statele membre efectuează exerciții în mod regulat, își modernizează infrastructura și alte instalații militare.

În urma unor astfel de acțiuni ale Occidentului, este necesar ca Federația Rusă să răspundă prin consolidarea capabilităților militare și reînzestrarea armatei, precum și prin dezvoltarea grupărilor de trupe din Federația Rusă și Republica Belarus.

Declarațiile ministrului rus al apărării au fost făcute în urma unei reuniuni comune a Colegiilor Ministerelor Apărării din Federația Rusă și Republica Belarus, care a avut loc la Moscova.

Cu această ocazie, s-a discutat o gamă largă de probleme pentru îmbunătățirea organizării militare a statului unional și întrebuințarea grupării regionale de trupe din Federația Rusă și Republica Belarus.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Relațiile dintre Federația Rusă și Republica Belarus au o natură specială, fiind foarte apropiate, dar până la o limită, care nu a putut fi depășită, în pofida încercărilor părții ruse de a integra statul vecin și partener.

Relațiile diplomatice dintre părți au fost stabilite pe 25 iunie 1992. Pe 08  decembrie 1999, a fost semnat Tratatul privind crearea statului unional dintre Federația Rusă și Republica Belarus. Semnarea documentului a fost precedată de formarea, în aprilie 1996, a Comunității Federația Rusă – Republica Belarus, iar în aprilie 1997 a Uniunii Federația Rusă – Republica Belarus.

Baza legală a relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Belarus este reprezentată de peste 220 de tratate și acorduri interstatale și interguvernamentale. Acorduri de cooperare multilaterală leagă, de asemenea, cele două țări în cadrul CSI și OTSC.

Caracterul special al relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Belarus este confirmat și de dinamismul ridicat al contactelor bilaterale la cel mai înalt nivel. De exemplu, în anul 2018, președinții din cele două state, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko, s-au întâlnit de peste 10 ori. De asemenea, în 2018, premierul rus, Dmitri Medvedev, s-a întâlnit de cinci ori cu Andrei Kobyakov, care a ocupat postul de prim-ministru al Republicii Belarus până în august 2018, iar apoi de patru ori cu succesorul aceestuia, Sergey Rumas.

Federația Rusă și Republica Belarus au poziții comune sau apropiate cu privire la problemele internaționale majore și cooperează strâns în cadrul ONU și în alte organizații globale și regionale.

Federația Rusă este principalul partener comercial și economic al Republicii Belarus, ponderea sa în cifra de afaceri cu toate țările lumii este, în mod constant, de aproximativ 50%. Republica Belarus se află pe primul loc în ceea ce privește comerțul dintre Federația Rusă și țările CSI și pe locul patru între toți partenerii comerciali ai Federației Ruse.

Potrivit Serviciului Vamal Federal al Federației Ruse, balanța comercială dintre Federația Rusă și Republica Belarus a fost în 2018 de 33,9 miliarde de ruble (față de 30,6 miliarde în 2017), incluzând exporturi de 21,819 miliarde de ruble și importuri de 12,179 miliarde de ruble.

Federația Rusă este principalul investitor în economia Republicii Belarus. Potrivit rezultatelor anului 2018, investițiile rusești au reprezentat 38,3% din totalul investițiilor străine în economia acestei țări (aproximativ 4,1 miliarde de dolari).

Republica Belarus a efectuat 68,2% din totalul investițiilor sale în străinătate în economia rusă (aproximativ 4,2 miliarde de dolari).

Un loc special în relațiile bilaterale îl ocupă problemele de cooperare în sectorul carburanților și energiei. Federația Rusă este principalul furnizor de petrol și gaze pentru Republica Belarus. În ultimii ani, livrările în țară s-au ridicat la aproximativ 21 de milioane de tone de petrol și 20 de miliarde de metri cubi de gaz.

În decembrie 2009, a fost semnat un acord între Federația Rusă și Republica Belarus privind dezvoltarea cooperării tehnico-militare, care este foarte strânsă. Armamentele și echipamentele din Forțele Armate naționale ale Federației Ruse și Republicii Belarus sunt în mare parte aceleași, în plus, o parte din echipamentul militar produs în Federația Rusă este completat cu componente ale producției din Republica Belarus.

Între părți a fost semnat un acord privind protecția comună a frontierei externe a statului unional în spațiul aerian și crearea unui sistem regional unificat de apărare antiaeriană.

Se dezvoltă în mod activ cooperarea dintre Federația Rusă și Republica Belarus în cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OSTC) și Forțelor Colective de Reacție Operativă (KSOR) ale OTSC. Exerciții comune militare și antiteroriste se organizează în mod regulat.

În pofida acestui tablou complex, parcă ceva lipsește din relațiile bilaterale, care așa cum am mai spus și la început nu pot trece de o limită.

De exemplu, în pofida apropierii dintre cele două state și a nivelului ridicat de integrare, pe teritoriul Republicii Belarus nu există baze militare ruse. Conducerea politică de la Minsk nu a acceptat niciodată acest lucru.

Republica Belarus ar putea reprezenta pentru Federația Rusă un vârf de lance spre Occident, fiind situată între statele baltice, Polonia și Ucraina. Cu toate acestea, Federația Rusă nu ar putea miza pe teritoriul Republicii Belarus. Am mai scris pe acest blog că sunt convins de faptul că Republica Belarus nu ar fi acceptat declanșarea unui atac al Federației Ruse asupra Ucrainei, pornind de pe teritoriul său.

Surse: mil.ru, ria.ru, iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s