Potrivit presei norvegiene, Federația Rusă a dislocat 10 submarine nucleare în Atlanticul de Nord

Potrivit sursei norvegiene nrk.no, Serviciul de Informații al Norvegiei a anunțat că, pe 29.10.2019, Forțele Navale ale Federației Ruse au trimis aproximativ 10 submarine în Atlanticul de Nord, în cadrul celei mai ample operațiuni de la sfârșitul Războiului Rece.

“În prezent, în Atlanticul de Nord, au loc activități ale Forțelor de Submarine ale Federației Ruse, iar Norvegia, împreună cu alte state membre NATO, monitorizează aceste activități, cu ajutorul mijloacelor aeriene și terestre”, a declarat pentru AFP reprezentantul oficial al Forțelor Armate ale Norvegiei Brignard Stordal.

Acesta a precizat că “este vorba despre cea mai amplă operație de acest tip desfășurată de Federația Rusă de la încheierea Războiului Rece, în ceea ce privește numărul de submarine, care acționează simultan”.

Potrivit unor surse citate de compania norvegiană de televiziune NRK, submarinele ruse, care și-au părăsit bazele în imersiune, încearcă să pătrundă cât mai mult posibil în Atlantic, în vestul Groenlandei, fără a fi detectate.

Se presupune că operația va dura aproximativ două luni și are ca scop „să demonstreze că submarinele sunt capabile să amenințe coasta de est a Statelor Unite”.

„Desigur, aceștia își demonstrează capabilitățile din punct de vedere cantitativ, arătând ceea ce pot disloca simultan”, a spus Stordal.

Pe 26 octombrie, agențiile de informații rusești au anunțat că două submarine nucleare multiorl ale Flotei de Nord, Nyzhniy Novgorod și Pskov, au trecut la scufundări la mare adâncime în Marea Norvegiei, în timpul cărora vor fi testate anumite categorii de armamente.

“În timpul scufundărilor, care se vor prelungi pe parcursul săptămânii viitoare, echipajele vor desfășura proceduri tactice și manevre la adâncimi mari și, de asemenea, vor testa anumite categorii de tehnică și armamente, pentru confirmarea caracteristicilor industriale”, au precizat reprezentanții ruși.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Este posibil ca un astfel de demers al Federației Ruse să reprezinte un răspuns la acțiunile SUA din ultima perioadă.

Este vorba, în primul rând, de dislocarea, începând din 10 octombrie, a unui grup de aviație american, format din patru bombardiere strategice B-52H, la baza aeriană înaintată Fairford din Marea Britanie.

Acestea au efectuat, pe 19 și 23 octombrie, zboruri în proximitatea Peninsulei Crimeea și a Regiunii Kaliningrad, simulând bombardarea unor obiective militare rusești.

Sursa: dambiev.livejournal.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s