Federația Rusă își va întări Forțele de Submarine din Marea Baltică

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 14.11.2019, citând două surse din industria constructoare de nave, că Flota din Marea Baltică ar putea deveni a treia flotă, după Flota din Marea Neagră și Flota din Oceanul Pacific, pentru care va fi construită o serie de submarine diesel-electrice Proiect 636.3, dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr.

“La Comandamentul Principal al Forțelor Navale este analizată problema construirii unei serii de submarine diesel-electrice Poiect 636.3 pentru Flota din Marea Baltică”, a declarat una dintre surse. Aceasta a adăugat că “apariția în Marea Baltică a submarinelor dotate cu rachete Kalibr ar întări în mod semnificativ potențialul Federației Ruse în Regiunea Baltică”.

A doua sursă a declarat pentru agenția Tass că “seria de submarine pentru Flota din Marea Baltică nu va mai fi formată tot din șase unități, ca pentru celelalte două flote, ci va fi mai mică”.

Anterior, la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Nave (OSK), au fost construite șase submarine Proiect 636.3 pentru Flota din Marea Neagră. În prezent, în diverse stadii de construire și în proiect se află alte șase submarine de acest tip pentru Flota din Oceanul Pacific. Toate submarinele Proiect 636.3 sunt dotate cu complexul de rachete Kalibr-PL. Sumarine ale Flotei din Marea Neagră au întrebuințat rachete de acest tip din Marea Mediterană asupra unor obiective ale teroriștilor din Siria.

În prezent, sunt finalizate testele de stat pentru primul submarin Proiect 636.3 destinat Flotei din Oceanul Pacific, Petropavlovsk-Kamchatsky. Predarea acestuia către Forțele Navale va avea loc până la sfârșitul anului.

Submarinele Proiect 636.3 (Improved Kilo-II în clasificare NATO) au lungimea de 74 de metri, iar deplasamentul maxim ale acestora este de peste 3.900 de tone. Coca robustă asigură submarinului o adâncime de imersiune de lucru de 240 de metri și o adâncime maximă de 300 de metri. Autonomia de navigație este de 7.500 de mile marine. Armamentul de bază este reprezentat de complexul de rachete Kalibr-PL cu rachete de croazieră cu același nume, a căror lansare se face prin tuburile lanstorpilă ale submarinului, în imersiune.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Probabil, conducerea Forțelor Navale are în vedere construirea pentru Flota din Marea Baltică a unei serii formate din trei-patru submarine Proiect 636.3.

Este posibil ca o decizie de construire a unei noi serii de submarine de acest tip, destinată Flotei din Marea Baltică, să se bazeze pe experiența obținută în exploatarea submarinelor similare ale Flotei din Marea Neagră, în special în timpul desfășurării serviciului de luptă în estul Mării Mediterane.

Construirea noilor submarine pentru Flota din Marea Baltică ar putea să înceapă după finalizarea celor șase submarine destinate Flotei din Oceanul Pacific, planificată pentru anul 2022.

Între timp, pentru a suplini lipsa de submarine în Marea Baltică, unde Forțele Navale ale Federației Ruse dispun de numai două submarine diesel-electrice, din care unul nu este operațional, s-a decis transferul în această zonă a submarinului Alrosa de la Flota din Marea Neagră. În prezent, acesta este supus unui proces de reparații și modernizare la un Șantier Naval din Sevastopol și urmează ca, probabil în cursul anului 2020, să se deplaseze spre Marea Baltică.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s