Federația Rusă a predat Ucrainei navele reținute anul trecut în Strâmtoarea Kerci

Postul de televiziune rus Zvezda a informat că, pe 18.11.2019, în acvatoriul Mării Negre a fost finalizată procedura de predare a celor trei nave ucrainene reținute anul trecut în Strâmtoarea Kerci. Remorcherul Yana Kapu și vedetele Berdyansk și Nikopol au fost transferate părții ucrainene, într-un raion maritim situat la 25 de mile marine de litoralul Peninsulei Crimeea, travers Alushta.

Corespondentul postului de televiziune, aflat la fața locului, a precizat că procesul de predare a navelor a fost controlat de echipajele vedetelor Pazei de Coastă din cadrul Direcției de Frontieră pentru Republica Crimeea a FSB.

Anterior, Ministerul de Externe al Federației Ruse a comentat transferul navelor către Ucraina, menționând că toate acțiunile de investigare ale autorităților competente ruse au fost finalizate și că prezența navelor ucrainene pe teritoriul rus nu mai este necesară.

„Aceste nave sunt dovezi materiale în procesul penal în curs de desfășurare în Federația Rusă privind trecerea ilegală a frontierei noastre. Transferul lor în custodia părții ucrainene a devenit posibilă ca urmare a faptului că autoritățile competente ruse au finalizat acțiunile de investigare necesare în legătură cu navele, iar prezența lor pe teritoriul Federației Ruse pentru a continua procesul penal nu mai este necesară”, se arată în comunicatul de presă dat publicității de Ministerul de Externe.

Preluarea navelor a fost confirmată și de Forțele Navale ale Ucrainei, care au anunțat că: „Astăzi, 18 noiembrie, în Marea Neagră, a început un proces de returnare a navelor ucrainene Nikopol, Berdyansk și a remorcherului Yana Kapu. Acum remorcherele ucrainene Titan, Hajdamaka și nava de căutare-salvare Saphir, împreună cu cu cele trei nave predate de partea rusă, au început să se deplaseze spre Ucraina continentală”.

Surse: militarynews.ru, tvzvezda.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s