Federația Rusă a lansat un satelit militar, cu o rachetă-purtătoare Soiuz-2.1v, de pe Cosmodromul Plesetsk

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 25.11.2019, la ora 20.52 (ora Moscovei), Trupele Cosmice au lansat, de pe Cosmodromul Plesetsk din Regiunea Arkhanghelsk, o rachetă-purtătoare ușoară Soiuz-2.1v cu un satelit militar la bord.

Lansarea rachetei-purtătoare și plasarea pe orbita calculată a aparatului cosmic au avut loc în regim normal. La două minute de la lansare, racheta-purtătoare Soiuz-2.1v a fost preluată sub escortă de mijloacele automatizate de conducere de la sol ale Centrului Cosmic Principal de Testare G. Titov.

La timpul stabilit, aparatul cosmic a fost plasat pe orbita țintă și a început să fie controlat de mijloacele terestre ale Forțelor Aerocosmice. Cu aparatul cosmic au fost stabilite și se mențin comunicațiile telemetrice. Sistemele acestuia funcționează normal.

Aparatul cosmic, dezvoltat pe baza unei platforme multifuncționale unificate, va asigura monitorizarea sateliților autohtoni. De asemenea, aparatura optică de la bordul acestuia va permite efectuarea de fotografii ale suprafeței Pământului.

Lansarea rachetei-purtătoare Soiuz-2 a fost cea de-a cincea lansare de acest tip efectuată în anul 2019 de pe Cosmodromul Plesetsk. Ultima lansare a unei rachete Soiuz-2 a avut loc de pe cosmodromul nordic pe 26 septembrie 2019.

Testele de zbor ale complexului de rachete cosmice Soiuz-2 a început pe Cosmodromul Plesetsk pe 08 noiembrie 2004. În ultimii ani, de pe cosmodromul nordic au fost efectuate 41 de lansări ale unor rachete-purtătoare Soiuz-2, în versiunile de modernizare 1-a, 1-b și 1-v.

Racheta-purtătoare Soiuz-2 a înlocuit racheta Soiuz-U, care s-a aflat în exploatare pe Cosmodromul Plesetsk în perioada 1973-2012. În acest timp, de la Plesetk au fost efectuate 453 de lansări ale rachetei-purtătoare Soiuz-U, fiind plasate pe orbită 430 de aparate cosmice cu diverse destinații.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Satelitul militar plasat pe orbită este un satelit-inspector. Sateliții de acest tip sunt aparate cosmice, care se pot deplasa pe orbită și pot efectua inspecții externe de la cea mai mică distanță posibilă și diagnostice tehnice fără contact pentru alți sateliți.

Ministerul rus al Apărării a informat în mai multe rânduri despre testarea sateliților-inspectori, iar recent reprezentanții acestuia au vorbit și depre testarea unui satelit-protector, ce poate proteja aparatele cosmice împotriva influențelor externe.

Sursa: mil.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s