Primul bombardier strategic rusesc profund modernizat de tip Tu-160M a fost predat pentru teste

Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 28.11.2019, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că a fost finalizată modernizarea profundă a primului bombardier strategic Tu-160M, iar aeronava a fost predată pentru teste.

“Pe 28 noiembrie, primul bombardier strategic profund modernizat de tip Tu-160M a fost scos din atelierul de producție și predat la stația de teste de zbor a Întreprinderii de aviație Gorbunov din Kazan, filială a companiei Tupolev”, a precizat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, avionul va suferi o serie de verificări la sol, după care va trece la etapa testelor de zbor.

“Avionul Tu-160M a fost creat ca parte a unui program de modernizare profundă a aeronavelor de acest tip aflate în exploatare, pentru a crește în mod semnificativ eficiența acestora, atunci când sunt întrebuințate potrivit destinației”, a spus sursa.

Pe 25 noiembrie, șeful companiei Tupolev, Aleksandr Koniukhov, a declarat, pentru agenția Interfax, că primul avion Tu-160M construit de la zero va fi predat Ministerului Apărării la sfârșitul anului 2021. Anterior, acesta a menționat că primul avion aflat în exploatare și modernizat profund la versiunea Tu-160M este planificat să fie predat militarilor în anul 2022.

Conducerea militară rusă a informat despre planurile de modernizare a tuturor celor 16 bombardiere strategice de tip Tu-160 aflate în prezent în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

După cum s-a precizat, la Întreprinderea de aviație din Kazan, după o întrerupere de zece ani, va fi reluată producerea bombardierelor strategice Tu-160, care fac parte din componenta aeriană a Triadei nucleare.

Privit din exterior, noul avion nu se va deosebi de versiunea de bază a aeronavei Tu-160, însă posibilitățile acestuia vor fi crescute în mod seminificativ, inclusiv prin extinderea spectrului de armamente întrebuințate. De asemenea, pentru noile avioane, vor fi produse motoare noi de tip NK-32, care vor permite creșterea razei de acțiune cu 1.000 de kilometri.

Pe 25 ianuarie 2018, a fost încheiat un contract între Ministerul rus al Apărării și compania Tupolev pentru achiziționarea unui prim lot de 10 avioane noi Tu-160M, pentru o sumă de 15 miliarde de ruble fiecare. Anterior, reprezentanții Ministerului Apărării și-au exprimat intenția de a achiziționa 50 de avioane noi de tip Tu-160M.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Reprezentanții ruși au creat confuzie prin acordarea denumirii de Tu-160M pentru două versiuni ale avionului, respectiv noul avion construit de la zero și vechiul avion profund modernizat. Inițial, avioanele modernizate au fost denumite Tu-160M, iar cele noi Tu-160M2. Recent însă, denumirea acestora a fost unificată și ambele proiecte se numesc Tu-160M. Probabil, această decizie a fost luată ca urmare a faptului, că, la un moment dat, ambele versiuni ale avionului vor fi la fel.

Primul avion Tu-160M predat acum la stația de teste de zbor este, evident, unul din cele 16 avioane aflate în prezent în exploatare, care a fost profund modernizat.

Niciodată până în prezent nu au fost operaționale mai mult de 10-12 avioane din cele 16 aflate în înzestrarea Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică). Permanent, o parte dintre acestea s-au aflat în diverse stadii de reparații și modernizare.

Toate avioanele Tu-160 sunt dislocate pe aerodromul Engels din Regiunea Saratov.

Sursa: militarynews.ru

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s