Până în anul 2023, Federația Rusă va dubla numărul platformelor navale purtătoare de rachete Kalibr

Președintele rus, Vladimir Putin, a continuat, pe 03.12.2019, la Soci, seria consfătuirilor cu reprezentanții Ministerului Apărării și Complexului Militar Industrial, privind dezvoltarea Forțelor Navale. Cu această ocazie, șeful statului rus a anunțat că, până în anul 2023, va fi dublat numărul platformelor navale purtătoare de rachete de croazieră Kalibr.

„În ceea ce privește gruparea de forțe strategice nenucleare a Forțelor Navale, trebuie spus că baza acesteia este reprezentată de navele purtătoare de armamente de mare precizie, respectiv rachete cu rază mare de acțiune de tip Kalibr. Aceste rachete sunt capabile să distrugă ținte la distanțe de peste 1.500 de kilometri”, a spus președintele.

„Îndeplinirea misiunilor prevăzute în Programul de Stat pentru Înzestrare va permite ca, până în anul 2023, numărul acestora să fie mai mult decât dublu”, a precizat Vladimir Putin.

Kalibr este o familie rusească de rachete de croazieră cu rază mare de acțiune. Acestea au fost dezvoltate de Biroul de Construcții Novator din cadrul concernului aerocosmic Almaz-Antey. Navele și submarinele moderne din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse sunt dotate cu rachete Kalibr.

Potrivit agenției Interfax, platformele navale au în înzestrare instalații de lansare verticale de tip 3S14. Această instalație unificată poate să lanseze câteva tipuri de rachete Kalibr, precum și rachete Oniks, BraMos și Zircon.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Declarația președintelui rus, Vladimir Putin, este corectă și se verifică, cel puțin în ceea ce privește Flota din Marea Neagră.

În prezent, în dotarea flotei se află 13 platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, între care șase submarine și șapte nave de suprafață. La sfârșitul anului 2023, Flota din Marea Neagră va avea în dotare 27 de platforme de acest tip, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu.

Federația Rusă își dezvoltă rapid Forțele Navale, după ce pentru o perioadă de timp a renunțat la construirea de nave de luptă mari, respectiv crucișătoare și distrugătoare, și s-a concentrat pe producerea de nave mici, cu o putere mare de foc. Toate fregatele, navele de patrulare, navele mici purtătoare de rachete și corvetele construite în ultimii ani sunt dotate cu complexul de rachete Kalibr-NK. Acestea au în înzestrare cel puțin o instalație de lansare 3S14, cu opt celule. De exemplu, fregatele Proiect 22350 au două instalații de acest tip și pot lansa, la o salvă, 16 rachete de croazieră de tip Kalibr.

Trebuie menționat faptul că o serie întreagă de Șantiere Navale de pe teritoriul Federației Ruse, dispuse în zona Mării Baltice, Mării Negre, în Extremul Orient sau în în nordul țării produc mai multe tipuri de nave mici purtătoare de rachete, dotate cu complexe Kalibr. Numai în Regiunea Mării Negre sunt trei astfel de șantiere la Zelenodolsk, Kerci și Feodosia.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s