Federația Rusă se află pe locul al treilea, într-un top al statelor cu cele mai puternice flote din lume

Publicația americană The National Interest a alcătuit un top al celor mai puternice flote din lume. Pe primele cinci locuri ale acestuia se află SUA, China, Federația Rusă, Marea Britanie și Japonia.

Pe primul loc, jurnaliștii americani au plasat Forțele Navale ale SUA, care dispun de cea mai mare grupare de nave militare din lume: 10 portavioane, nouă nave de desant, 22 de crucișătoare, 62 de distrugătoare, 17 fregate și 72 de submarine. În plus, prezența armatei americane este asigurată în Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian, precum și în Marea Mediterană și în Golful Persic. În același timp, și în ceea ce privește efectivele, Marina americană se află în fruntea clasamentului, cu aproximativ 109.000 de persoane.

Pe locul următor în clasament se află flota chineză, care se dezvoltă rapid și dispune de peste 130 de nave militare, între care un portavion, trei nave de desant, 25 de distrugătoare, 42 de fregate, opt submarine nucleare și 52 de submarine diesel.

Pe locul trei al clasamentului se află Forțele Navale ale Federației Ruse. Autorul materialului arată că, după dizolvarea fostei URSS, flota rusă s-a aflat în declin, dar acum autoritățile de la Moscova modernizează în mod activ navele și construiește altele noi. În compunerea flotei ruse se află 79 de nave mari, între care un portavion, cinci crucișătoare, 13 distrugătoare și 59 de submarine.

Locul următor este ocupat de Forțele Navale ale Marii Britanii. Publicația informează că flota britanică din ultimii ani a scăzut semnificativ, dar are în continuare 33.400 de militari, trei nave mari de desant, 19 fregate și distrugătoare, șapte submarine nucleare și patru submarine cu rachete balistice.

Ocupanta ultimului loc este Japonia, care dispune de 114 nave de luptă, baza acestora fiind reprezentată de 46 de distrugătoare.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Având în vedere evoluțiile din ultimii ani din acest domeniu, cred că întocmirea unui clasament în baza numărului de nave este oarecum înșelătoare.

Probabil, mult mai relevantă trebuie să fie puterea de foc a acestora. Iar la acest capitol, Federația Rusă, probabil că depășește China.

În ultima perioadă, Federația Rusă a amplasat arme de mare precizie, respectiv rachete de croazieră de tip Kalibr, pe toate navele mici. Astfel, toate navele mici purtătoare de rachete și corvetele noi dispun de complexul de rachete Kalibr-NK, ce poate întrebuința rachete Kalibr și Oniks, iar în perspectivă și noile rachete hipersonice Zircon.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s