În timpul testării noii fregate rusești Amiral Kasatonov, Norvegia a semnalat prezența bruiajului radioelectronic

Ministerul norvegian al Apărării a informat în aceste zile despre apariția unor probleme legate de testarea unei noi nave de luptă de către Federația Rusă. Este vorba despre testarea în Marea Barents a navei de patrulare pentru zona maritimă îndepărtată Amiral Kasatonov, Proiect 22350. Aceasta a fost lansată la apă cu cinci ani în urmă, iar în prezent finalizează testele înaintea introducerii oficiale în compunera Forțelor Navale.

Departamentul militar al Norvegiei a informat că, în timpul testării fregatei rusești, a fost semnalată prezența bruiajului radioelectronic în toată zona de nord a țării.

“Cele mai evidente manifestări ale bruiajului radioelectronic au apărut în zona Kirkenes. Acest lucru s-a întâmplat exact în ziua când a fost testată fregata”, au precizat reprezentanții Ministerului norvegian al Apărării.

Potrivit declarațiilor acestora, “nu a părut ca o încercare din partea Federației Ruse de a slăbi semnalul GPS, ci a fost vorba, mai degrabă, de un zgomot radioelectronic intens”.

“Este posibil să fie vorba despre manifestări neintenționate, care au apărut în timpul efectuarii testelor. Cu toate acestea, bruiajul a existat și a fost resimțit în nordul țării”, se arată în comunicatul de presă al ministerului.

Anterior, Norvegia a mai avut experiențe cu “expunerea radioelectronică” față de unele nave aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă acuzațiile recente la adresa Federației Ruse, potrivit cărora, în timpul manevrelor NATO din nordul Europei, navele ruse ar fi efectuat “blocarea semnalului GPS”.

Între timp, presa norvegiană le-a reamintit cititorilor că fregata Amiral Kasatonov dispune de dotări radioelectronice, “pe care rușii le-ar putea testa”.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Fregata Amiral Kasatonov, Proiect 22350, desfășoară testele de stat începând din luna septembrie. La sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, fregata și-a testat armamentele în Marea Albă, efectuând inclusiv lansarea unei rachete de croazieră de tip Kalibr.

Pe 08 decembrie, fregata a revenit din Marea Albă la Severomorsk, unde a continuat testele, inclusiv prin ieșiri în poligoane maritime din Marea Barents.

În aceste condiții, este foarte probabil ca problemele semnalate de partea norvegiană să fie reale. La bordul fregatei se află mai multe complexe de război electronic, inclusiv de bruiaj, care este posibil să fi fost testate în această perioadă.

Este planificat ca, până la sfârșitul anului 2019, fregata Amiral Kasatonov să fie introdusă în dotarea Flotei de Nord.

Sursa: topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s