Federația Rusă și Ucraina au încheiat o înțelegere care deblochează negocierile privind tranzitul gazelor

Adjunctul ministrului ucrainean a justiției, Ivan Leshchina, a anunțat, pe 30.12.2019, că reprezentanții Gazprom și ai apărții ucrainene au semnat o înțelegere privind soluționarea arbitrajului de investiții, care deschide calea spre încheierea acordurilor pe termen lung privind tranzitul gazelor naturale.

“Ucraina și Gazprom semnează o înțelegere privind soluționarea arbitrajului de investiții”, a scris acesta pe Facebook, postând o fotografie a documentului semnat de reprezentantul Gazprom, Elena Burmistrova, și ministrul justiției din Ucraina, Denis Malyuski.

Leshchina nu a dezvăluit detaliile documentului, invocând principiul confidențialității, dar a precizat că “Federația Rusă își retrage pretențiile”, iar Ucraina respectă regula de a nu încheia acorduri amiabile în arbitrajul de investiții, potrivit căreia Ucraina ar fi trebuit să plătească investitorului anumite compensații.

Adjunctul ministrului a adăugat că semnarea înțelegerii deschide calea încheierii unor acorduri pe termen lung pentru tranzitul gazelor naturale între Naftogaz și Gazprom.

Pe 28 decembrie, Guvernul Ucrainei a aprobat încheierea unei înțelegeri cu compania rusă Gazprom. Înțelegerea soluționează litigiul dintre Comitetul antimonopol din Ucraina și Gazprom din Federația Rusă, care presupunea compensații în valoare de aproximativ șapte miliarde de dolari.

Anterior, ministrul rus al energiei, Aleksander Novak, anunțase că părțile vor semna o înțelegere pe 29 decembrie, după care toate pretențiile vor fi retrase și vor fi ridicate toate sechestrele pe active ale Gazprom din Europa.

Pe 20 decembrie, Moscova și Kievul au anunțat că au ajuns la un acord în ceea ce privește încheierea unui nou contract pe cinci ani pentru tranzitul gazelor naturale, pentru înlocuirea contractului în vigoare, care expiră pe 31 decembrie 2019, precum și pentru soluționarea creanțelor reciproce dintre Gazprom și Naftogaz. Părțile au convenit să renunțe la cererile reciproce, să soluționeze pe cale amiabilă procedurile antimonopol împotriva Gazprom în Ucraina, iar Gazpromul să plătească 2,9 miliarde de dolari în urma deciziei arbitrajului de la Stockholm. Vineri, Gazpromul a făcut dovada că a achitat datoria în valoare de 2,9 miliarde de dolari.

În cadrul pachetului de acorduri, Gazprom urmează să încheie un acord interoperatori cu Operatorul sistemului de transport al gazelor naturale din Ucraina, precum și un acord de transport pentru rezervarea capacității de transport cu Naftogaz. Compania Naftogaz din Ucraina va acționa ca organizator de tranzit, asumându-și astfel riscurile perioadei de tranziție. Conform acordului, volumul minim de gaze naturale tranzitate prin Ucraina va fi de 65 de miliarde de metri cubi în 2020 și câte 40 de miliarde de metri cubi, anual, pentru perioada 2021-2024.

Negocierile dintre reprezentanții Federației Ruse și Ucrainei pentru tranzitul gazelor naturale se desfășoară de câteva zile, la Viena.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Părțile au făcut până în prezent toți pașii necesari pentru încheierea unui nou acord pentru tranzitul gazelor naturale din Federația Rusă prin Ucraina, către consumatorii europeni.

Probabil, pachetul final de documente va fi semnat astăzi sau mâine în cadrul negocierilor de la Viena.

Înțelegerile finale reprezintă un compromis făcut de ambele părți și au fost posibile în urma discuțiilor la nivel politic, între președinții din cele două state.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s