Federația Rusă și Ucraina au încheiat un acord pe cinci ani privind tranzitul gazelor naturale

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 31.12.2019, că Federația Rusă și Ucraina au încheiat un contract pe cinci ani pentru tranzitul gazelor naturale. Acesta este inclus într-un pachet de documente semnate, la Viena, în seara zilei de 30 decembrie, de reprezentanții celor două părți.

Președintele consiliului de administrație al Gazprom, Aleksei Miller, a confirmat faptul că între părți a fost încheiat un set de acorduri și contracte, care restabilesc echilibrul de interese al acestora.

“După cinci zile de negocieri bilaterale neîntrerupte la Viena, s-au luat decizii finale și s-a ajuns la acorduri finale. A fost semnat un ansamblu de acorduri și contracte, care reprezintă un pachet important și care a restabilit echilibrul de interese al părților. Începând de astăzi, aceste documente au valoare juridică juridică și asigură tranzitul gazelor rusești prin Ucraina după 31 decembrie 2019”, a spus Miller.

Miller a subliniat că Gazprom a făcut tot posibilul și a confirmat încă o dată că este un furnizor responsabil și un partener de încredere.

După cum se arată într-un comunicat al Gazprom, concernele Gazprom și Naftogaz Ukrainy, împreună cu Operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina (OGTSU) și Ministerul ucrainean al Justiției, în conformitate cu protocolul încheiat pe 20 decembrie, au semnat un pachet de documente, care permit tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei după 31 decembrie 2019.

Gazprom și Naftogaz Ukrainy au încheiat un acord de soluționare irevocabilă a litigiilor. Documentul prevede retragerea tuturor pretențiilor arbitrale și legale ale unuia împotriva celuilalt, pentru care nu au fost luate decizii finale. Anterior (în termenul prevăzut de protocol), Gazprom a plătit Naftogaz 2,9 miliarde de dolari, în conformitate cu decizia Curții de arbitraj de la Stockholm.

Gazprom și Ministerul Justiției din Ucraina au încheiat un acord amiabil irevocabil, care prevede încetarea de către Ucraina a tuturor cererilor actuale și posibile în viitor pentru Gazprom, pe baza deciziei Comitetului Antimonopol al Ucrainei.

În plus, Gazprom și Naftogaz au semnat un acord privind organizarea transportului de gaze pe teritoriul Ucrainei. Astfel, Naftogaz acționează ca organizator al tranzitului și își asumă riscurile corespunzătoare.

Naftogaz și OGTSU au încheiat un acord de transport, iar Gazprom și OGTSU un acord inter-operatori.

Compania organizatoare trebuie să își rezerve capacitatea sistemului de transport a gazului ucrainean în volumul total de 225 miliarde de metri cubi de gaz pentru o perioadă de cinci ani: în 2020 – 65 de miliarde de metri cubi, iar în perioada 2021-2024 – 40 de miliarde de metri cubi pe an.

Contractele existente pentru furnizarea și tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la 31 decembrie 2019.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit anumitor surse, Ucraina va primi pentru tranzitul gazelor naturale rusești în cei cinci ani de contract aproximativ șapte miliarde de dolari, ceea ce, în situația actuală a statului ucrainean, reprezintă o sumă considerabilă. De asemenea, contractul conține o clauză cu posibilitatea prelungirii acestuia pentru o perioadă de încă 10 ani.

După o serie întreagă de dispute și acuze reciproce, în final, Federația Rusă și Ucraina au reușit să încheie la timp un nou acord pentru tranzitul gazelor naturale rusești către consumatorii europeni. Ajungerea părților la un acord a fost bazată pe compromisuri făcute de ambele părți, care asigură beneficii pe termen scurt și mediu pentru fiecare dintre acestea.

Cu toate că, la un moment dat, acest lucru părea imposibil, încheierea acordului a fost facilitată de câștigarea alegerilor prezidențiale din Ucraina de către Volodimir Zelensky și “dezghețarea” ulterioară a relațiilor cu Federația Rusă.

De asemenea, trebuie remarcată și implicarea Uniunii Europene în negocierea noului pachet de documente, care asigură continuarea livrărilor de gaze de la 01.01.2020.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s