Federația Rusă va livra Serbiei o baterie de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 20.01.2020, citând o sursă din sfera cooperării tehnico-militare, că Federația Rusă și Serbia u convenit asupra livrării unei baterii de complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S1, iar realizarea contractului a început deja.

“Contractul a fost încheiat anul trecut pentru o baterie de complexe Pantsir-S1. A început realizarea contractului, care va fi încheiată în cursul anului 2020”, a precizat sursa.

O baterie de rachete și artilerie antiaeriană include șase complexe Pantsir-S1.

Pe de altă parte, agenția de presă Tass a anunțat, tot pe 20 ianuarie, că livrările complexelor Pantsir-S1 către Serbia vor începe la sfârșitul lunii februarie.

“La sfârșitul lunii februarie, conform contractului”, a răspuns sursa la întrebarea privind termenul de începere a livrărilor.

Pe 24 octombrie 2019, președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a declarat că Belgradul a comandat un complex Pantsir. În noiembrie anul trecut, șeful Rosoboroneksport, Aleksandr Mikheev, a anunțat că Federația Rusă va livra Serbiei complexele Pantsir în lunile următoare.

Complexul Pantsir-S este destinat pentru acoperirea apropiată a obiectivelor civile și militare împotriva atacurilor aeriene, în orice condiții atmosferice și de contraacțiune radioelectronică, pe timp de zi și de noapte. De asemenea, complexul poate asigura protecția unor obiective împotriva atacurilor terestre și de la suprafața apei.

În dotarea complexului Pantsir se află 12 rachete sol-aer, câte șase în fiecare container. Rachetele au o bătaie mazimă de 20-30 de kilometri, având un focos de 20 de kilograme. În compunera complexului intră și o pușcă jumelată cu calibrul de 30 de milimetri, cu o bătaie de 4.000 de metri în distanță și 3.000 de metri în altitudine. Rachetele sunt întrebuințate pentru lupta împotriva țintelor aflate în zona îndepărtată de interceptare, iar pușca pentru distrugerea țintelor în zona apropiată.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși informațiile prezentate de cele două agenții de presă sunt contradictorii în ceea ce privește termenul de realizare a contractului, probabil că livrările nu au început, fiind totuși planificate pentru a doua jumătate a lunii februarie 2020.

Informațiile anterioare, vorbeau despre realizarea contractului în luna decembrie 2019 sau în ianuarie 2020.

Este pentru prima dată când o sursă rusească precizează numărul de complexe Pantsir-S1 care vor fi livrate Serbiei. Acum se știe că este vorba despre o baterie de complexe de acest tip, probabil cu șase complexe.

Pentru Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse, o baterie de complexe Pantsir-S include între trei și șase complexe de acest tip. De regulă, divizionul de complexe Pantsir-S, care face parte din regimentul de rachete antiaeriene S-400, include șase complexe.

Surse: tass.ru, ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s