Presa americană: rachetele antinavă rusești Onyks sunt aproape la fel de periculoase ca rachetele hipersonice

Agenția de presă rusă RIA Novosti a preluat, pe 23.01.2020, o informație din publicația americană The National Interest potrivit căreia rachetele rusești antinavă Onyks sunt mai lente decât noile rachete hipersonice, dar rămân în continuare mortale și reprezintă o amenințare pentru navele de luptă ale adversarului.    

Publicația americană a denumit rachetele Onyks “arme supersonice vechi”, deoarece acestea au fost introduse în înzestrare în urmă cu aproape 20 de ani, adică în anul 2002.

Autorul articolului a precizat că rachetele Onyks de generație nouă au o bătaie mărită de la 600 la 800 de kilometri și, în plus, acestea beneficiază de protecție îmbunătățită împotriva bruiajului. Rachetele dezvoltă o viteză de 2,5 Mach, care este suficientă pentru a reprezenta o amenințare pentru sistemele de apărare antiaeriană ale navelor occidentale.

Potrivit publicației, Departamentul pentru Cercetări Militare Externe din cadrul armatei americane consideră că sistemul de dirijare al rachetei reprezintă una dintre cele mai interesante caracteristici ale rachetelor Onyks. Acest sistem permite utilizarea în comun cu rachete din alte clase. De asemenea, poate stabili gradul de importanță al țintei, pe baza căruia elaborează planul de atac. După distrugerea țintei principale, rachetele rămase sunt dirijate spre alte nave, în așa fel încât niciuna dintre ținte nu este lovită cu mai mult de o rachetă. După trecerea în regim automatizat de escortare a țintelor, la rachetele Onyks se activează un radar, după care racheta coboară la o altitudine de cinci până la 10 metri, la care majoritatea radiolocatoarelor Apărării Antiaeriene nu sunt capabile să lucreze. Această funcție, împreună cu viteza mare de zbor, complică lucrul mijloacelor de apărare antiaeriană și de război electronic ale adversarului.

În concluzie, publicația The National Interest apreciază că, în pofida diverselor rapoarte, care spun că “armele hipersonice vor schimba regulile jocului”, există încă arme supersonice mai vechi și mai lente, care reprezintă o amenințare pentru navele de suprafață.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Rachetele antinavă Onyks (3M55) sunt întrebuințate de complexele de rachete de coastă Bastion, precum și de navele de luptă de suprafață.

În ultima perioadă, în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse au fost introduse o serie de nave de luptă de suprafață, dotate cu complexe de rachete Kalibr-NK. Instalațiile de lansare universale 3S14 ale acestora pot întrebuința atât rachete Kalibr, cât și rachete Onyks.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s