Secretarul de stat al SUA a recunoscut că Ucraina a pierdut Peninsula Crimeea

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 04.02.2020, citând portalul ucrainean Novoe vremia, că secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că Peninsula Crimeea este pierdută pentru Ucraina.

Potrivit informațiilor prezentate de portalul ucrainean, în cadrul unei întâlniri cu șeful Departamentului de Stat al SUA, activista tătarilor din Crimeea, Emina Dzhaparova, l-a îndemnat să mențină peninsula în câmpul vizual al politicii externe americane. De asemenea, aceasta a solicitat sprijinul lui Pompeo pentru organizarea unei conferințe privind Crimeea la Washington.

Însă, sursele portalului ucrainean au precizat că, după expresia feței secretarului de stat al SUA, era evident că acesta avea alte priorități, decât o conferință despre Peninsula Crimeea.

“Crimeea este pierdută. Jucătorii mondiali înțeleg acest lucru. Ucraina a cedat Crimeea, iar Federația Rusă nu este unul dintre statele de la care se poate lua ceva înapoi”, a informat portalul ucrainean reproducând cuvintele lui Pompeo, potrivit declarațiilor unuia dintre participanții la întâlnirea închisă.

La sfârșitul lunii ianuarie 2020, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a aflat într-o vizită în Ucraina, în cadrul unui turneu în state din spațiul fost sovietic. La Kiev, diplomatul american s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, precum și cu ministrul de externe și ministrul apărării.

Crimeea a devenit regiune rusă în martie 2014, în baza rezultatelor unui referendum desfășurat după desprinderea de Ucraina. Pentru integrarea în Federația Rusă au votat 96,77% dintre cetățenii Republicii Crimeea și 95,6% dintre cetățenii Sevastopolului. Autoritățile de la Moscova au subliniat, în repetate rânduri, că locuitorii peninsulei au hotărât în mod democratic să revină în compunerea Federației Ruse în conformitate deplină cu dreptul internațional și cu Charta ONU. Potrivit declarațiilor președintelui rus, Vladimir Putin, problema Crimeii este încheiată definitiv.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În ultima perioadă, problema Ucrainei a dispărut de pe agenda internațională. În același timp, sprijinul acordat de SUA statului ucrainean s-a mai temperat.

Se pare că aceste evoluții se datorează conștientizării faptului că, pentru Statele Unite, relațiile cu Federația Rusă sunt, totuși, mai importante decât cele cu Ucraina. În același timp, relațiile dintre Federația Rusă și Ucraina au început să se normalizeze, după returnarea navelor ucrainene reținute pe teritoriul rus, efectuarea unor schimburi de persoane deținute sau încheierea acordurilor pentru tranzitul de petrol și gaze.

Pe acest fond, este normal ca și problema Peninsulei Crimeea să nu se mai pună cu încrâncenare, iar comunitatea internațională să recunoască, deocamdată în mod neoficial, apartenența acesteia la Federația Rusă.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s