Fregata Smetlivy a Flotei ruse din Marea Neagră va fi transformată în muzeu

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 14.02.2020, citând o declarație a senatorului Valeri Kulikov, fost locțiitor al comandantului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), că, după 50 de ani de serviciu, fregata Smetlivy va fi transformată în muzeu.

“Fregata Smetlivy a îndeplinit misiuni în cadrul Forțelor Navale timp de peste 50 de ani. Până de curând, aceasta s-a aflat în compunerea FRMN, dar a fost scoasă deja din cadrul forțelor gata de luptă permanent. Navele din această serie au fost recunoscute drept unele din cele mai frumoase nave din lume, din punctul de vedere al arhitecturii navale. În plus, acestea au fost denumite fregatele cântătoare. Pe aceste nave au fost instalate primele turbine cu gaz, iar în timpul deplasării scoteau niște sunete neobișnuite”, a precizat viceamiralul Kulikov.

Potrivit declarațiilor sale, se intenționează ca nava să fie transformată în muzeu până la Ziua Forțelor Navale, sărbătorită în ultima duminică din luna iulie, care este unul dintre evenimentele principale pentru Sevastopol, unde se află Baza Navală Principală a FRMN.

Locțiitorul comandantului FRMN pentru activitate politico-militară, contraamiral Igor Kurochkin, a declarat pentru jurnaliști că se are în vedere opțiunea instalării navei muzeu în Artbukht, care este situat chiar în centrul orașului Sevastopol.

“Fiecare oraș maritim, mai ales dacă este vorba despre o capitală navală, dispune de o navă-muzeu, cum este, de exemplu la Krosnshtadt. Însă, ideea nu este una simplă, ci necesită o pregătire serioasă. Dacă această navă va fi transformată în muzeu, ea va deveni nu numai un simbol al acestui loc, ci și o proprietate a orașului, care va atrage cetățeni și vizitatori”, a precizat Kurochkin.

Guvernatorul interimar, Mikhail Razvozhaev, care conduce direcția regională Anul amintirii și gloriei la Sevastopol, a declarat recent că speră ca Smetlivy să fie deschisă ca și navă-muzeu până pe 09 mai, de Ziua Victoriei.

Fregata Smetlivy a fost lansată la apă în anul 1967, iar în 1968 a fost inclusă în lista navelor Flotei din Marea Neagră. Nava are un deplasament de 4.460 de tone și o lungime de 144 de metri. Aceasta este dotată cu rachete antinavă H-35 Uran, cu o intsalație de artilerie AK-726, un complex de rachete antiaeriene Volna (16 rachete), un aparat de torpile cu cinci tuburi calibru 533 de milimetri și două instalații de bombe reactive RBU-1000. Echipajul navei include 22 de ofițeri și 244 de matrozi. În ultimii ani, Smetlivy a participat la monitorizarea navelor NATO aflate în Marea Neagră și a exercițiilor Alianței. În luna octombrie 2019, fregata a fost scoasă din rândul forțelor gata de luptă permanent ale FRMN. După cum se arată pe site-ul FRMN, pentru transformarea navei în muzeu, comandantul-șef al Forțelor Navale a alocat 30 de milioane de ruble.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Fregata Smetlivy a făcut parte din Divizia 30 Nave de Suprafață – Sevastopol din cadrul FRMN. Din compunerea diviziei a fost scos și distrugătorul Kerci, care a fost avariat în urma unui incendiu. În luna ianuarie, la bordul navei a fost coborât drapelul Forțelor Navale.

Astfel, în prezent, din compunerea diviziei mai fac parte crucișătorul Moscova, care a fost supus unui proces de reparații și va redeveni operațional în scurt timp, cele două fregate mai vechi Ladny și Pytlivy, precum și cele trei fregate noi, Proiect 11356, respectiv Amiral Grigorovici, Amiral Essen și Amiral Makarov.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s