Ministerul ucrainean al Apărării se pregătește pentru un atac din partea Federației Ruse

Reprezentantul Direcției Principale Cercetare din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, Vadim Skibitsky, a declarat, pe 18.02.2020, că, peste trei ani, grupările de atac ale Federației Ruse vor putea să desfășoare acțiuni ofensive împotriva Ucrainei.

“Potrivit calculelor Direcției Principale Cercetare a Ministerului ucrainean al Apărării, în perioada 2022-2023, grupările de atac ale Federației Ruse vor putea să desfășoare acțiuni ofensive strategice complete împotriva Ucrainei, fără efectuarea mobilizării”, a precizat Skibitsky.

Conform declarațiilor sale, potențialul militar al Federației Ruse la granița ruso-ucraineană a crescut de trei ori.

În afară de aceasta, Skibitsky a subliniat continuarea procesului de dezvoltare de către Federația Rusă a sistemului de rachete Sarmat, care, în opinia sa, “reprezintă o amenințare nu numai pentru Ucraina, ci și pentru statele Europei”.

Racheta Sarmat (RS-28) va înlocui cea mai grea rachetă strategică din lume Voevoda (RS-20V, Satana în clasificare NATO). Lucrările de dezvoltare a acestei rachete au început în anul 2011.

Noua rachetă va putea ataca ținte pe la Polul Nord și pe la Polul Sud, evitând astfel sistemele de apărare antirachetă.

Bătaia rachetei va fi de 18.000 de kilometri, greutatea la lansare de 208,1 tone, greutatea utilă de 10 tone, greutatea combustibilului de 178 de tone, lungimea rachetei de 35,5 metri, diametrul de trei metri. Ogiva rachetei va fi formată din mai multe blocuri de luptă, cu dirijare individuală.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ca de obiecei, evaluările comandanților militari ucraineni sunt departe de realitate.

În primul rând, trebuie spus faptul că noua rachetă balistică intercontinentală Sarmat nu reprezintă nicio amenințare pentru Ucrainei, deoarece nu va fi întrebuințată niciodată împotriva acesteia. Racheta va face parte din Forțele Nucleare Strategice, mai exact din dotarea Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) și va avea un rol primordial de descurajare. Potrivit doctrinei militare a Federației Ruse, astfel de armamente pot fi utilizate doar pentru executarea unui atac de răspuns la eventuale lovituri nucleare. În consecință, cum Ucraina nu deține arme nucleare, nu există pericolul ca teritoriul acesteia să fie supus unui atac cu rachete balistice intercontinentale din partea Federației Ruse.

Pe de altă parte, conflictele regionale din ultimele decenii la care au luat parte Forțele Armate ale Federației Ruse demonstrează că autoritățile de la Moscova preferă în continuare acțiunile militare clasice, cu întrebuințarea unor mijloace aeriene, navale și terestre, reprezentate de avioane, nave, tancuri și mașini de luptă.

În ceea ce privește necesitatea unui interval de timp de trei ani pentru pregătirea unei operații militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei aș spune că aceasta nu există. Ba chiar cred că au trecut deja trei ani de când partea rusă dispune de tot ceea ce este necesar pentru declanșarea și susținerea unei ofensive totale împotriva Ucrainei. În proximitatea graniței acesteia au fost constituite grupări de forțe întrunite, care sunt capabile să facă față unei confruntări cu o armată ucraineană lipsită de mijloacele necesare unei eventuale riposte. În Regiunile Militare Vest și Sud, inclusiv în Crimeea, au fost formate noi structuri militare, care includ în proximitatea frontierei cu Ucraina cel puțin două armate, trei divizii, un corp de armată și mai multe brigăzi, dotate și instruite în mod corespunzător, ai căror militari au experiență în luptă în cadrul operației militare din Siria.

În concluzie, se poate aprecia că, deși Federația Rusă este pregătită pentru ducerea unei operații militare rapide împotriva Ucrainei, aceasta nu va avea loc nici acum și nici peste trei ani. Raționamentul este unul simplu: autoritățile de la Moscova nu sunt interesate de “cucerirea Ucrainei”. Dacă acest interes ar fi existat, el ar fi fost materializat în anul 2014, când a fost preluată Crimeea și a fost sprijinită independența celor două rapublici din estul Ucrainei.

Aș vrea să mai fac o remarcă referitoare la mobilizare. Marile unități și unități militare din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse au statutul “gata de luptă permanent”, ceea ce înseamnă că ștatele acestora sunt complete de pe timp de pace și nu suferă niciun fel de modificări la război. În schimb, există o serie de baze militare de depozitare și păstrare a tehnicii de luptă, care sunt nuclee de mobilizare. La decretarea mobilizării, acestea sunt completate cu personal și sunt transformate în brigăzi, în funcție de specializare. Ele se alătură trupelor regulate, suplimentând nevoile acestora. Așadar, decretarea mobilizării în Federația Rusă, în cadrul unui conflict regional, așa cum ar fi un eventual război cu Ucraina, este foarte puțin probabilă. Această procedură va fi folosită doar în cazul unui război global.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s