În anul 2020, fregata Amiral Gorshkov a Flotei ruse de Nord va continua testarea rachetei hipersonice Zircon

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 06.03.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, în anul 2020, noua rachetă hiperosnică Zircon va fi lansată de mai multe ori de la bordul fregatei Amiral Gorshkov a Flotei de Nord.

Pentru prima dată, fregata Amiral Gorshkov a lansat o rachetă de tip Zircon la începutul lunii ianuarie, din Marea Barents. Racheta hipersonică a lovit o țintă de coastă, aflată la o distanță de peste 500 de kilometri.

“Testarea rachetei hipersonice Zircon, cu întrebuințarea fregatei Amiral Gorshkov, Proiect 22350, aparținând Flotei de Nord, în calitate de platformă purtătoare, va continua, în anul 2020 fiind planificate alte câteva lansări”, a precizat sursa. Potrivit declarațiilor acesteia, “este planificată confirmarea posibilităților rachetei hipersonice de a depăși apărarea antirachetă”.

Planurile de dezvoltare, în cadrul Programului de stat pentru înzestrare pentru perioada 2011-2020, a complexului maritim Zircon, cu o rachetă hipersonică, au fost anunțate, în luna februarie 2011, de Vladimir Popovkin, adjunctul de la acea vreme al ministrului apărării. Potrivit datelor prezentate de presa rusă, testele de zbor ale rachetei au început în anul 2015. După cum a declarat sursa agenției Tass, până la sfârșitul anului 2018, au fost efectuate peste 10 lansări-test ale rachetei asupra unor ținte navale.

În cadrul unei declarații în Adunarea Federală, în luna februarie 2019, președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că racheta Zircon dezvoltă o viteză de aproximativ nouă Mach și poate lovi ținte navale și terestre la o distanță de peste 1.000 de kilometri.

Pentru lansarea rachetei Zircon sunt întrebuințate, ca și în cazul rachetelor Kalibr și Onyks, instalațiile universale de lansare 3S-14. Cu astfel de instalații sunt dotate în prezent fregatele Proiect 22350, corvetele Proiect 20380 sau submarinele multirol Proiect 885, clasa Yasen. Este planificat ca aceste instalații să fie amplasate și la bordul unor nave modernizate, precum distrugătorul Mareșal Shaposhnikov sau submarinul Irkutsk, Proiect 949A.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit declarațiilor reprezentanților ruși, între primele nave care vor fi dotate cu rachete hipersonice Zircon se vor afla crucișătoarele Amiral Nakhimov și Petru cel Mare, portavionul Amiral Kuznetsov, noile distrugătoare de tip Lider (Proiect 23560) și submarinele din clasele Yasen-M, Hasky și Antey.

Însă, prima navă dotată cu rachete de acest tip se pare că va fi chiar fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s