Federația Rusă va instala, lângă Kaliningrad, un radar, care va acoperi toată Europa

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 19.03.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, lângă Kaliningrad, va fi instalată o nouă stație de radiolocație dincolo de linia orizontului de tip Kontainer, care poate să detecteze zboruri masive ale aviației, lansarea de rachete de croazieră sau prezența aparatelor hipersonice, la distanțe de până la 3.000 de kilometri.

Prima stație de tip Kontainer a intrat în serviciul de luptă în localitatea Kovylkino din Mordovia, pe 01 decembrie 2019.

“Este planificat ca a doua stație de radiolocație Kontainer să fie livrată în Regiunea Kaliningrad. În prezent, sunt analizate mai multe locații pentru instalarea acesteia”, a precizat sursa. Aceasta nu a menționat termenele de efectuare a lucrărilor, dar a spus că “radarul va fi construit în perspectiva apropiată”.

Potrivit declarațiilor sursei, al doilea radar de tip Kontainer va completa stația aflată în serviciul de luptă în Mordovia și va putea monitoriza toată Europa, inclusiv teritoriul Marii Britanii. În plus, prin combinarea datelor de la ambele stații va fi crescută precizia de urmărire a țintelor.

Stațiile Kontainer funcționează în baza semnalului reflectat din atmosfera ionizată, care se află la altitudini de 60 de kilometri și mai sus. Acest lucru permite descoperirea țintelor la distanța de până la 3.000 de kilometri, care sunt situate în raport cu radarul dincolo de curbura suprafeței Pământului, adică sunt închise pentru vizibilitea radio directă.

După cum a anunțat anterior Ministerul rus al Apărării, cu ajutorul stațiilor de radiolocație dincolo de linia orizontului de tip Kontainer, în Federația Rusă, va fi creat un câmp radar continuu pentru țintele aeriene manevrabile similar cu rețeaua de stații din cadrul Sitemului de avertizare timpurie privind un atac cu rachete, destinat lansărilor de rachete balistice. În perspectivă, stații de tip Kontainer vor fi instalate și în Arctica.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Prima stație de radiolocație dincolo de linia orizontului, cu două coordonate, 29B6 Kontainer, se află în serviciul de luptă experimental la Kovylkino începând din 01 decembrie 2018. Noul radar poate controla, simultan, până la 5.000 de obiecte aeriene de diferite tipuri și cu caracteristici diverse.

Partea de emisie a stației este dislocată în Regiunea Nyzhnyi Novgorod, iar partea de recepție în Republica Mordovia, unde se află instalată o antenă formată din 150 de stâlpi cu o înălțime de 13 metri. Locul de dislocare al stației de radiolocație Kontainer a fost ales ținând cont de faptul că aceasta are o zonă moartă de aproximativ 900 de kilometri.

Reprezentanții ruși intenționează să acopere toate direcțiile strategice cu astfel de stații, urmând ca cestea să mai fie instalate în Extremul Orient, în nord-vestul și în sudul Federației Ruse.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s