Navele ucrainene din Sevastopol vor fi mutate în portul Donuzlav, din motive economice

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.03.2020, citând o sursă a structurilor de forță ale Regiunii Federale Sud, că aproximativ 20 de nave și vedete, care au aparținut Forțelor Navale ale Ucrainei, iar în anul 2014 au trecut sub controlul Federației Ruse și se află în două golfuri din Sevastopol, vor fi transferate la Donuzlav, unde se află un punct de dislocare al Bazei Navale Crimeea din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

“În acest moment, fostele nave și vedete ucrainene au fost concentrate în Golfurile Streletskaya și Inzhenernaya din Sevastopol. În același timp, se elaborează decizia de mutare a lor la Donuzlav”, a precizat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, planurile sunt legate de dorința de reducere a costurilor cu întreținerea navelor ucrainene. “Pe acestea se află echipaje de dimensiuni reduse, care se ocupă de asigurarea vitalității acestora și a securității împotriva incendiilor. Concentrarea navelor la Donuzlav, va permite reducerea personalului care se ocupă de deservirea acestora”, a spus sursa.

După lovitura de stat din Ucraina din iarna anului 2014 și reunificarea ulterioară a Crimeii cu Federația Rusă, în porturile din peninsulă au rămas peste 30 de nave de luptă și auxiliare aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei. Autoritățile de la Moscova s-au adresat în mod repetat Kievului să ridice aceste nave, dar nu a primit niciun răspuns. În luna septembrie 2019, ministrul de atunci al apărării, Andrei Zagorodniuk, a confirmat în mod public faptul că Ministerul Apării din Ucraina nu a luat în calcul o astfel de variantă.

După cum rezultă din materialele foto prezentate de blogerul Artem Balabin din Crimeea, cele mai mari dintre navele menționate sunt nava de desant Konstantin Olshansky, Proiect 775, și submarinul Zaporozhye, Proiect 641.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Mutarea navelor ucrainene de la Sevastopol la Donuzlav rezolvă simultan mai multe probleme. În primul rând se eliberează capacitățile FRMN din Sevastopol și se reduc costurile cu întreținerea navelor ucrainene, care nu sunt utilizate de partea rusă. În al doilea rând, se găsește o modalitate de folosire a bazei de la Donuzlav, care este menținută în rezervă de FRMN. În anul 2014, s-a demonstrat că aceasta are o poziție defectuoasă din punct de vedere strategic. Șenalul navigabil este îngust, iar forțele rusești au scufundat atunci o navă dezafectată la intrarea dinspre Marea Neagră, blocând accesul spre Donuzlav.

În zilele anterioare, reprezentanții FRMN au format la Sevastopol două grupuri cu fostele nave ale Ucrainei. În compunerea acestora se află 16 nave, astfel:

– în Golful Streletskaya:

      – vedeta purtătoare de rachete Pridneprovie (U155);

      – corveta Lutsk (U205);

      – corveta Khmelnitsky (U208);

      – corveta Ternopol (U209);

      – dragorul maritim Chernigov (U310);

      – dragorul maritim Cherkassi (U311);

      – remorcherul de salvare Kremenets (U705);

      – vedeta torpiloare Kherson (U891);

      – macaraua plutitoare Kalanchak (U802);

      – remorcherul de radă Dubna (U953).

– în Golful Inzhenernaya:

      – nava de comandament Slavutici (U510);

      – nava mare de desant Konstantin Olshansky (U402);

      – vedeta antidiversiune Feodosia (U240);

      – vedeta hidrografică Ckvira (U635);

      – nava MUS-482 (U954);

      – submarinul Zaporozhye (U01).

            Probabil, acestea vor fi remorcate de la Sevastopol la Donuzlav.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s