Presa americană: Submarinele rusești de tip Borei pot să distrugă țări întregi în câteva minute

În cadrul unui articol publicat pe 22.04.2020, publicația americană The National Interest a apreciat potențialul submarinelor rusești din clasa Borei. Potrivit acesteia, submarinele de acest tip pot să distrugă țări întregi în câteva minute.

În material se arată că submarinele din clasa Borei și Borei-A trebuie să înlocuiască submarinele din clasele Akula și Delfin. Submarinele din clasa Borei-A sunt similare celor din clasa Borei doar în ceea ce privește mărimea și nivelul de zgomot.

Cu toate acestea, potrivit autorului articolului, principalul avantaj al acestora constă în numărul de rachete. Submarinele Borei-A pot să poarte 16 rachete, fiecare cu câte 10 ogive. Bătaia maximă a rachetelor este de 8.300 de kilometri.

În luna februarie, publicația The National Interest a întocmit o listă cu cinci tipuri de submarine nucleare ce pot distruge omenirea sau pot aduce mai aproape sfârșitul acesteia. Trei dintre aceste submarine sunt rusești și două americane. Între submarinele rusești de află și cele din clasa Borei-A, Proiect 955A.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Submarinele strategice rusești din clasele Borei și Borei-A sunt submarine nucleare purtătoare de rachete balistice (SSBN). Acestea întrebuințează rachete balistice intercontinentale de tip R-30 Bulava.

În prezent, în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse se află trei submarine Proiect 955, clasa Borei, respectiv K-535 Yuri Dolgoruky al Flotei de Nord și K-550 Aleksandr Nevsky și K-551 Vladimir Monomah aparținând Flotei din Oceanul Pacific.

Alte cinci submarine modernizate, Proiect 955A, clasa Borei-A, se află în construcție: K-549 Prințul Vladimir, Prințul Oleg, Generalissimus Suvorov, Imperator Aleksandr III și Prințul Pozharsky. Primul dintre acestea se află în teste pe mare, în timp ce ultimele patru vor fi lansate la apă în 2020.

Pentru alte două submarine Borei-A a fost încheiat contractul de achiziție, urmând să înceapă construcția acestora.

În total, este planificată construirea a 14 submarine Borei și Borei-A, urmând ca acestea să fie împărțite între Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific (câte șapte fiecare).

Diferența pincipală dintre cele două tipuri de submarine, Borei și Borei-A, constă în numărul de rachete Bulava aflate la bord. În timp ce submarinele inițiale pot primi 12 rachete balistice, sumarinele modernizate pot fi dotate cu 16 rachete de acest tip.

În perspectivă, submarinele Borei și Borei-A vor reprezenta componenta navală a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse. Acestea vor putea să poarte 212 rachete balistice intercontinentale Bulava, cu 2.120 de focoase.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s