În anul 2020, încă două regimente de rachete din Federația Rusă vor fi dotate cu complexe mobile de tip Yars

În cadrul unui interviu publicat pe 22.05.2020 în cotidianul Krasnaya Zvezda, șeful Departamentului de pregătire pentru luptă din cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din Federația Rusă, colonel Viktor Fotyuk, a declarat că, în anul 2020, marea unitate de rachete din Barnaul va continua reînzestrarea cu complexe de rachete mobile moderne de tip Yars.

“În acest an, vor fi dotate cu complexe mobile de rachete Yars încă două regimente ale marii unități din Barnaul”, a precizat acesta.

Fotyuk a menționat că, în luna decembrie 2019, a intrat în serviciul de luptă primul regiment al marii unități de rachete din Barnaul (Ținutul Altai), care a fost dotat cu rachete Yars, precum și un alt regiment aparținând marii unități de rachete din Irkutsk.

Până la sfârșitul anului 2020, marile unități de rachete ale RVSN, care sunt dotate cu complexe de rachete mobile de tip Yars, vor fi dotate cu simulatoare pentru instruirea personalului. “Până la sfârșitul acestui an, marile unități dotate cu compexe mobile Yars vor fi dotate integral cu simulatoare unice, care nu au analog în lume, pentru pregătirea mecanicilor-conductori de pe instalațiile de lansare autonome ale complexelor de rachete. De asemenea, în fiecare regiment de rachete vor fi primite mijloace de instrucție și antrenament pentru deservirea mașinilor auxiliare”, a spus Fotyuk.

RS-24 Yars este un complex rusesc de rachete strategice, care include rachete balistice intercontinentale, cu bazare staționară și mobilă, cu focoase multiple. Acesta a fost dezvoltat de Institutul pentru tehnologii termice din Moscova, sub conducerea academicianului Iuri Solomonov. Complexul Yars reprezintă o variantă modificată a complexului de rachete Topol-M.

Începând din anul 2009, mari unități de rachete din toată Federația Rusă sunt înzestrate în mod activ cu acesta. Bătaia complexului este de 11.000 – 12.000 de kilometri. Spre deosebire de complexul de rachete Topol-M, RS-24 are o secțiune activă redusă a traiectoriei și este dotat cu mijloace noi de depășire a apărării antirachetă. La această rachetă, constructorii au dezvoltat caracteristici ce o fac invulnerabilă, în toate etapele zborului, de la lansare și până la atingerea țintei.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Procesul de reînzestrare cu complexe de rachete de tip Yars are loc în cadrul Diviziei 35 Rachete – Sibirsky, Barnaul (Ținutul Altai) din cadrul Armatei 33 Rachete – Omsk (Regiunea Omsk) a RVSN, care dispunea anterior de complexe de rachete Topol.

În compunerea diviziei se află patru regimente de rachete, astfel:

– Regimentul 307 Rachete – Sibirsky;

– Regimentul 479 Rachete – Sibirsky;

– Regimentul 480 Rachete – Sibirsky;

– Regimentul 867 Rachete – Sibirsky.

Primul regiment dotat cu noile complexe de rachete mobile de tip Yars în anul 2019 este Regimentul 479 Rachete – Sibirsky.

Potrivit planurilor curente, alte două regimente ale diviziei vor fi dotate cu complexe Yars în 2020, iar ultimul regiment în 2021.

În prezent, RVSN ale Federației Ruse includ trei armate de rachete (27, 31 și 33), care sunt dislocate la Vladimir, Rostoshi (Orenburg) și Omsk. În compunerea acestora se află 12 divizii de rachete (7, 14, 28, 54 și 60 la Armata 27, 8, 13 și 42 la Armata 31 și 29, 35, 39 și 62 la Armata 33).

Până în anul 2024 este planificat ca înzestrarea RVSN să fie modernizată în proporție de 100%, urmând ca acestea să nu mai aibă în dotare rachete de rpoducție sovietică.

În prezent, în înzestrarea RVSN se află șapte tipuri de complexe de rachete. Este vorba despre patru tipuri de complexe de rachete staționare: Voevoda, Stilet, Topol-M și Yars, precum și despre trei tipuri de complexe de rachete mobile: Topol, Topol-M și Yars. În perioada următoare, este planificată introducerea în dotare a unor noi complexe de rachete de tip Yars, Avangard și Sarmat.

Potrivit Tratatului cu privire la armele ofensive strategice, încheiat între Federația Rusă și Statele Unite în anul 2010, fiecare dintre părți nu trebuie să dețină mai mult de 700 de platforme purtătoare dislocate (800 dislocate și nedislocate în total) și 1.550 de focoase.

În total, în compunerea Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse se află peste 500 de platforme purtătoare dislocate și peste 60 nedislocate.

RVSN dispun de 46 de complexe de rachete cu bazare staționară de tip R-36M2 (RS-20V) Voevoda, 30 de rachete UR-100N UTTH (RS-18B) nedislocate, 36 de complexe de rachete mobile RT-2PM (RS-12M) Topol, 78 de complexe de rachete RT-2PM2 (RS-12M) Topol-M, între care 60 cu bazare în siloz și 18 mobile, peste 120 de complexe mobile de rachete RS-24 Yars, precum și 20 de complexe Yars cu bazare în siloz.

Surse: tass.ru, redstar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s