În Federația Rusă, a fost lansată la apă cea de-a treia fregată Proiect 22350, Amiral Golovko

Serviciul de presă al Șantierului Naval Nordic din Sankt Petersburg a anunțat că, pe 22.05.2020, a fost lansată la apă cea de-a treia fregată Proiect 22350, Amiral Golovko.

La ceremonia organizată cu această ocazie au participat, între alții, comandantul-șef al Forțelor Navale, amiral Nikolai Evmenov, consilierul președintelui Corporației Întrunite Constructoare de Nave (OSK), Viktor Chirkov, directorul general al Șantierului Naval Nordic, Igor Ponomarev, și directorul general al Biroului Nordic de Proiectare și Construcții, Andrei Dyachkov.

Amiral Golovko este deja a treia fregată din cadrul Proiectului 22350. Prima navă de acest tip, Amiral Gorshkov, se află în compunerea Forțelor Navale ale Federației Ruse, iar prima navă din producția de serie, Amiral Kasatonov, se află în teste. În construcție se află și a patra navă de acest tip, Amiral Isakov, în timp ce pentru alte două nave au fost semnate contractele. Seria fregatelor va fi continuată, dar în varianta modernizată.

Fregatele Proiect 22350 au un deplasament de 4.500 de tone, o lungime de 135 de metri și o lățime de 15 metri. În dotarea acestora se află o instalație de artilerie A-192 Armat, cu calibrul de 130 de milimetri, instalații de lansare pentru 16 rachete Kalibr sau Onyks și un complex de rachete antiaeriene de tip Poliment-Redut.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Primele patru fregate Proiect 22350 (Amiral Gorshkov, Amiral Kasatonov, Amiral Golovko și Amiral Isakov) sunt destinate Flotei de Nord. Fregata Amiral Gorshkov se află în dotarea acestei flote din vara anului 2018, în timp ce fregata Amiral Kasatonov, se află în faza finală a testelor de stat, urmând să fie livrată Forțelor Navale în perioada următoare. Cele patru fregate sunt prevăzute cu două instalații de lansare universale 3S-14, cu opt celule fiecare, ce pot întrebuința rachete de croazieră de tip Kalibr și Onyks. În perspectivă, acestea vor putea utiliza și noile rachete hipersonice Zircon, aflate în curs de dezvoltare. Fregata Amiral Gorshkov este prima navă rusească ce a efectuat, la începutul lunii ianuarie 2020, o lansare-test a rachetei Zircon, urmând să mai efectueze alte trei sau patru lansări în acest an.

Următoarea serie de patru fregate (Amiral Amelko, Amiral Chichagov, aflate în construcție din 2019, precum și alte două fregate a căror construcție urmează să înceapă în 2020) este destinată Flotei din Oceanul Pacific. Noile fregate vor dispune deja de trei instalații de lansare universale 3S-14, și vor putea întrebuința 24 de rachete de croazieră de tip Kalibr și Onyks, precum și rachete hipersonice Zircon.

Ulterior, conducerea Ministerului rus al Apărării intenționează să mai comande două fregate Proiect 22350, una pentru Flota din Marea Neagră și una pentru Flota din Marea Baltică.

În paralel cu construirea fregatelor Proiect 22350, în Federația Rusă se dezvoltă proiectul modernizat 22350M. Astfel, la sfârșitul anului 2019, Biroul de Construcții și Proiectare Nordic a finalizat proiectul tehnic pentru noile nave.

Ministerului rus al Apărării intenționează să comande 12 sau chiar 15 fregate Proiect 22350M. Se estimează că prima navă va fi predată flotei în anul 2027.

Fregatele Proiect 22350M vor avea în dotare șase instalații de lansare universale 3S-14, cu opt celule fiecare, ceea ce înseamnă că vor dispune de 48 de rachete de croazieră (Kalibr, Onyks sau Zircon). De asemenea, acestea vor fi dotate cu complexul de rachete antiaeriene Poliment-Redut, probabil cu 72 de rachete antiaeriene.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s