Oficial rus din Crimeea: Canalul Crimeii de Nord și-a îndeplinti misiunea istorică. Pe acesta nu va mai curge apă

Canalul Crimeii de Nord, care furniza apă din Nipru pentru teritoriile aride din peninsulă, a fost blocat de Ucraina în aprilie 2014. Și, după cum a declarat vicepreședintele Parlamentului Republicii Crimeea, Yefim Fiks, se pare că pe canal nici nu va mai curge apă.

În opinia sa, canalul de irigații, construit în perioada 1961-1971, și-a îndeplinit misiunea istorică. Acum, cetățenii din Crimeea se pot baza doar pe forțele proprii, rezolvând în mod independent problema aprovizionării cu apă.

“Canalul Crimeii de Nord, care a fost construit în perioada sovietică pentru a furniza apă peninsulei, și-a îndeplinit misiunea istorică. Astăzi, situația s-a schimbat și nimeni nu ar trebui să se mai bazeze pe faptul că autoritățile de la Kiev vor mai relua furnizarea de apă în Crimeea”, a declarat Fiks pentru agenția rusă RIA Novosti.

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Crimeea este convins că nimeni nu poate oferi garanții cu privire la siguranța și calitatea apei, care ar putea curge de-a lungul canalului, având în vedere atitudinea ostilă a naționaliștilor ucraineni față de locuitorii din peninsulă. În plus, canalul nu mai este acum, inclusiv pe teritoriul Ucrainei, potrivit pentru furnizarea de apă. Prin urmare, investițiile în modernizarea acestuia, ținând cont de imprevizibilitatea autorităților ucrainene, sunt pur și simplu nerecomandate.

Anterior, autoritățile de la Kiev au vrut să lege probleme aprovizionării cu apă a Peninsulei Crimeea de negocierile privind Donbass. Reprezentanții ruși au spus că peninsula nu poate face obiectul unor negocieri politice, dar că sunt dispuși să ia în considerare o propunere comercială a Ucrainei pentru reluarea aprovizionării cu apă, dacă este cazul.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În ultima perioadă, o serie de specialiști ucraineni și occidentali au promovat ideea pregătirii unei agresiuni militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, pentru a anexa o serie de teritorii, care să permită reluarea aprovizionării cu apă a Peninsulei Crimeea, prin canalul venit din statul ucrainean.

Pentru Federația Rusă, o astfel de abordare ar fi catastrofală. O invazie militară asupra Ucrainei, chiar și cu motivarea rezolvării unei crize umanitare (respectiv lipsa apei din Crimeea), ar determina confirmarea intențiilor sale agresive și izolarea definitivă în plan internațional.

Personal, consider că pandemia de coronavirus a determinat nivelarea relațiilor internaționale și estomparea reacțiilor occidentale în ceea ce privește integrarea Peninsulei Crimeea în Federația Rusă. În acest context, o serie de state europene, între care Italia sau Germania, se pronunță pentru renunțarea la sancțiunile economice impuse statului rus, care și așa nu s-au dovedit prea eficiente și au afectat în egală măsură ambele părți. Chiar în opiniile unor experți în domeniul economic, sancțiunile occidentale au ajutat la însănătoșirea economiei Federației Ruse, care a fost nevoită să găsească soluții de rezolvare a problemelor pe plan intern.

Problema aprovizionării cu apă a Peninsulei Crimeea este una delicată, dar nu insurmontabilă pentru Federația Rusă. Proiectele implementate de statul rus în Crimeea în ultimii ani (Podul Crimeea sau CET-urile de mare capacitate) arată faptul că autoritățile de la Moscova au capacitatea de a rezolva probleme de acest fel. Anumiți specialiști au propus deja o serie de soluții temporare (aprovizionarea cu apă adusă în Crimeea cu cisternele pe calea ferată sau cu barjele pe mare) ori permanente (construirea unor centrale de desalinizare a apei mării, după model israelian, sau a unei conducte paralele cu Podul Crimeea din Ținutul Krasnodar). Pe termen scurt, poate fi viabilă chiar o îmbinare a celor două tipuri de soluții.

În concluzie, trebuie spus faptul că, în cazul în care va fi declanșat un conflict militar între Federația Rusă și Ucraina, acesta nu va fi motivat, în niciun caz de problema aprovizionării cu apă a Peninsulei Crimeea prin canalul Crimeii de Nord.

Nu în ultimul rând, aș remarca faptul că, după anul 2014, în permanență, atât pentru politicienii ucraineni, cât și pentru conducerea militară a statului, a fost iminentă o agresiune rusească. Aceștia au prezentat tot felul de scenarii pentru declanșarea unei invazii, fie din vestul Federației Ruse, fie din nordul Peninsulei Crimeea. Până la urmă s-a dovedit că toate aceste semnale și temeri ale reprezentanților ucraineni au fost nejustificate. Probabil că și reprezentanții occidentali au obosit să asculte lamentările părții ucrainene, care se pare că nu mai are aceeași priză nici la politicienii americani și nici la cei europeni.

Pe de altă parte, reașezarea marilor puteri nu avantajează situația Ucrainei, care va trece în plan secundar. Astfel, ascensiunea Chinei pune în pericol supremația americană în lume. În acest context, autoritățile de la Washington își doresc din ce în ce mai puțin ca Federația Rusă să fie aliată Chinei și pot încerca o apropiere și o reconciliere a relațiilor cu autoritățile de la Moscova. Bineînțeles că prețul care va fi plătit de reprezentanții americani va include menținerea Ucrainei și Georgiei într-o zonă gri, fără perspective de integrare reală europeană și euroatlantică.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s