Noua fregată rusească Amiral Kasatonov a încheiat testele de stat și va fi introdusă în dotarea Flotei de Nord

Serviciul de presă al Șantierului Naval Nordic din Sankt Petersburg a anunțat, pe 06.06.2020, că noua fregată Proiect 22350, Amiral Kasatonov, a încheiat testele de stat și s-a întors în șantier pentru revizie.

“Prima fregată Proiect 22350 din producția de serie, Amiral Kasatonov, a încheiat partea navală a testelor de stat și s-a întors la Șantierul Naval Nordic. În cursul lunii iunie, nava urmează să fie supusă unei revizii finale, după care va fi predată Forțelor Navale”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit constructorilor, în cadrul etapei finale a testelor, în Marea Baltică, au fost verificate toate caracteristicile navei, precum și funcționarea sistemelor și armamentelor. De asemenea, nava a desfășurat activități în cooperare cu submarinele și aviația, executând exerciții de căutare și evacuare.

Directorul Șantierului Naval Nordic (parte a Corporației întrunite constructoare de nave), Igor Ponomarev, a declarat următoarele: “Am intrat în linie dreaptă și ne îndreptăm spre momentul principal de arborare a drapelului Sfântului Andrei pe navă. Timp de 10 luni, nava a desfășurat etape de teste la două flote, respectiv Flota de Nord și Flota din Marea Baltică. În timpul acestora, fregata a lucrat pe mare în diverse condiții atmosferice. Echipa de predare, împreună cu echipajul, a efectuat verificarea navei, iar acum se poate afirma cu convingere că fregata Amiral Kasatonov este o navă puternică, modernă, care va întări Forțele Navale în zona maritimă îndepărtată”.

Timp de o lună, fregata Amiral Kasatonov va fi supusă unei revizii la Șantierul Naval Nordic. Cu această ocazie, constructorii vor efectua întreținerea mecanismelor, a instalației energetice principale, a instrumentelor și obiectelor principale, vor reface izolația și vopseaua corpului navei, atât în părțile deschise, cât și în interiorul navei, și vor rezolva solicitările și observațiile echipajului. La încheierea reviziei, nava urmează să efectueze o ieșire de control, iar după semnarea actului de recepție de către comisia de stat va fi gata pentru predare către flotă.

Fregata Amiral Kasatonov va intra în compunerea Flotei de Nord, la fel ca și prima fregată Proiect 22350, Amiral Gorshkov.

Pentru Flota de Nord se construiește și o a doua serie de fregate Proiect 22350. Prima navă din această serie, Amiral Golovko, a fost lansată la apă în luna mai 2020. În afară de aceasta, la Șantierul Naval Nordic se mai află în construcție alte trei fregate Proiect 22350: Amiral Isakov, Amiral Amelko și Amiral Chichagov.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Primele patru fregate din cadrul Proiectului 22350 (Amiral Gorshkov, Amiral Kasatonov, Amiral Golovko și Amiral Isakov) sunt destinate Flotei de Nord. Acestea sunt prevăzute cu două instalații de lansare universale 3S-14, cu opt celule fiecare, ce pot întrebuința rachete de croazieră de tip Kalibr și Onyks. În perspectivă, navele vor putea utiliza și noile rachete hipersonice Zircon, aflate în curs de dezvoltare. Fregata Amiral Gorshkov este prima navă rusească ce a efectuat, la începutul lunii ianuarie 2020, o lansare-test a rachetei Zircon, urmând să mai efectueze alte trei sau patru lansări în acest an.

Următoarea serie de patru fregate (Amiral Amelko, Amiral Chichagov, aflate în construcție din 2019, precum și alte două fregate a căror construcție urmează să înceapă în 2020) este destinată Flotei din Oceanul Pacific. Noile fregate vor dispune deja de trei instalații de lansare universale 3S-14, și vor putea întrebuința 24 de rachete de croazieră de tip Kalibr și Onyks, precum și rachete hipersonice Zircon.

Ulterior, conducerea Ministerului rus al Apărării intenționează să mai comande două fregate Proiect 22350, una pentru Flota din Marea Neagră și una pentru Flota din Marea Baltică.

În paralel cu construirea fregatelor Proiect 22350, în Federația Rusă se dezvoltă proiectul modernizat 22350M. Astfel, la sfârșitul anului 2019, Biroul de Construcții și Proiectare Nordic a finalizat proiectul tehnic pentru noile nave.

Ministerului rus al Apărării intenționează să comande 12 sau chiar 15 fregate Proiect 22350M. Se estimează că prima navă va fi predată flotei în anul 2027.

Fregatele Proiect 22350M vor avea în dotare șase instalații de lansare universale 3S-14, cu opt celule fiecare, ceea ce înseamnă că vor dispune de 48 de rachete de croazieră (Kalibr, Onyks sau Zircon). De asemenea, acestea vor fi dotate cu complexul de rachete antiaeriene Poliment-Redut, probabil cu 72 de rachete antiaeriene.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s