În Federația Rusă, are loc modernizarea complexelor de rachete operativ-tactice de tip Iskander-M

Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 24.06.2020, citând declarațiile unui reprezentant al corporației de stat Rostekh, că, în Federația Rusă, are loc modernizarea complexelor de rachete operativ-tactice Iskander-M, care vor fi capabile să rămână în serviciu 25-30 de ani.

“Conform estimărilor noastre, potențialul încorporat în complexele Iskander-M existente le va permite să rămână în serviciu cel puțin 25-30 de ani. De regulă, crearea de complexe noi presupune pregătirea unei noi infrastructuri pentru dislocarea lor, iar aceasta reprezintă o cheltuială semnificativă. De asemenea, nu ar fi rațională crearea unor complexe noi la fiecare cinci-zece ani”, a declarat sursa.

“De aceea, în prezent, efectuăm lucrări de modernizare a complexelor actuale, în strânsă cooperare cu Ministerul Apărării”, a precizat aceasta.

Anul trecut, s-a anunțat că a fost încheiată trecerea brigăzilor de rachete ale Forțelor Terestre de la complexele Tochka-U la Iskander-M.

Statele Unite au acuzat Federația Rusă că încalcă Tratatul INF din cauza caracteristicilor rachetei de croazieră 9M729 a complexului Iskander. Partea rusă a respins aceste acuzații.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, Forțele Terestre din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse dispun de 12 brigăzi de rachete dotate cu complexe Iskander-M, câte una pentru fiecare armată de arme întrunite. Zece dintre acestea au existat anterior și au fost dotate cu complexe Tochka-U, iar alte două au fost inființate după anul 2014, în urma formării unor noi armate de arme întrunite, în vestul și sudul Federației Ruse.

Încă o brigadă de rachete Iskander-M, a fost constituită în Regiunea Kaliningrad, în cadrul Trupelor de Apărare de Coastă ale Flotei din Marea Baltică.

Complexele Iskander-M întrebuințează două tipuri de rachete: balistice și de croazieră. Până în prezent, au fost create șapte versiuni ale rachetelor de bază, respectiv ale rachetei balistice 9M723 și rachetelor de croazieră 9M728 și 9M729. Ultima dintre acestea este bănuită că are o bătaie mai mare de 500 de kilometri, ceea ce ar încălca prevederile Tratatului privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune (INF), denunțat până la urmă de către SUA.

Probabil, potențialul de modernizare a complexelor de rachete operativ-tactice Iskander-M se referă tocmai la dezvoltarea unor noi versiuni ale rachetelor de croazieră, cu bătaie extinsă de peste 1.500 de kilometri, și adaptarea instalațiilor de lansare pentru întrebuințarea acestora.

Surse: militarynews.ru, iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s