Caucazul rusesc va fi întărit cu unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană din lume

Caucazul și Marea Neagră vor fi acoperite de unul dintre cele mai moderne sisteme de apărare antiaeriană din lume, Buk-M3. Complexele de acest tip vor fi introduse în dotarea Brigăzii 90 Rachete Antiaeriene, care este dislocată în ținutul Krasnodar.

Noutatea sistemului Buk-M3 constă în faptul că acesta poate distruge nu numai avioane și elicoptere, ci și rachete de croazieră, drone și chiar și ținte hipersonice. În cadrul trupelor, sistemul Buk-M3 a primit denumirea neoficială de “robot antiaerian”. Potrivit opiniilor experților, mobilitatea acestor complexe de rachete antiaeriene permite întrebuințarea lor pentru apărarea împotriva aviației și rachetelor de croazieră, simultan, pe mai multe direcții operative din sudul Federației Ruse.

Surse din mediul militar au declarat pentru cotidianul rus Izvestia că decizia de dotare a unei brigăzi de rachete antiaeriene a Regiunii Militare Sud cu noile complexe de rachete antiaeriene Buk-M3 a fost deja luată. Însă, termenele de reînzestrare a acesteia cu noile complexe vor depinde de modul de îndeplinire a comenzilor de stat pentru apărare de către întreprinderile Complexului Militar Industrial.

Anterior, comandantul Trupelor de Apărare Antiaeriană din cadrul Forțelor Terestre ale Federației Ruse, general locotenent Aleksandr Leonov, a declarat că dotarea unităților cu complexe Buk-M2 din generația trecută a fost oprită, iar toate livrările noi la trupe sunt făcute cu noua variantă Buk-M3.

Fostul locțiitor al comandantului-șef al Forțelor Aeriene pentru problemele sistemului întrunit de apărare antiaeriană al statelor membre CSI, general locotenent în rezervă Aitech Byzhev, a declarat pentru Izvestia că aceste complexe sunt destinate pentru apărarea armatelor de arme întrunite împotriva atacurilor din aer.

“Sistemul Buk-M3 poate fi considerat cel mai bun din clasa lui, respectiv a mijloacelor de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune”, a spus expertul. Acesta este extrem de mobil și are o protecție bună împotriva mijloacelor de război electronic ale adversarului. Caracteristicile lui permit lupta eficientă împotriva tuturor țintelor aerobalistice contemporane, în primul rând a avioanelor și rachetelor de croazieră.  În același timp, poate fi integrat și să desfășoare serviciul de luptă într-un sistem unic de apărare antiaeriană, adică, dacă este necesar, acesta poate fi dispus acolo unde are nevoie comandantul. Sistemul poate consolida o direcție sau alta, poate acoperi un obiectiv și se poate confrunta cu cel care a încălcat frontierele aeriene ale țării.

Brigada 90 Rachete Antiaeriene a Armatei 49 arme întrunite, care va fi prima care va primi tehnica nouă, a fost desfășurată în anul 2015. Atunci, aceasta a fost dotată cu noile complexe de la acea vreme Buk-M2.

Marea unitate, care este planificată să treacă la dotarea cu Buk-M3, este dislocată în Ținutul Krasnodar, fapt ce permite deplasarea rapidă a noilor complexe fie pe litoralul Mării Negre, fie la granița cu Georgia. Trebuie precizat faptul că sisteme Buk din generația anterioară au fost dislocate deja, temporar, în Osetia de Sud și Abhazia.

Unul dintre regimentele Forțelor Aerocosmice, care este dotat cu complexe Buk-M2 și Pantsir-S, acoperă deja localitatea Sochi. Acestea au participat la apărarea împotriva unor posibile amenințări din aer asupra Jocurilor Olimpice din 2014 și sunt întrebuințate pentru asigurarea unor activități de anvergură, politice și economice, la nivel internațional, sau a vizitelor în orașul-stațiune a unor lideri de stat.

Marea Neagră a făcut în ultimii ani obiectul unei atenții crescute din partea SUA și NATO. În acvatoriul acesteia se află în mod regulat nave de luptă americane cu rachete de croazieră la bord. Drone și avioane de cercetare ale unor state străine îndeplinesc misiuni de-a lungul litoralului Federației Ruse. La sfîrșitul lunii mai, în Marea Neagră, au apărut, pentru prima dată după o perioadă lungă de timp, bombardierele strategice ale SUA de tip B-1B. Pe o porțiune a traiectului de zbor, acestea au fost escortate de avioane de vânătoare ucrainene. Potrivit precizărilor reprezentanților Comandamentului Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, în timpul acestor exerciții, avioanele au desfășurat activități de întrebuințare a noilor rachete antinavă LRASM cu rază lungă de acțiune.

Potrivit datelor prezentate de dezvoltatori, trecerea la o bază de elemente moderne a crescut imunitatea la zgomot a sistemului Buk-M3 și posibilitatea funcționării acestuia în condiții de utilizare a mijloacelor de război electronic. Întrebuințarea unei rachete moderne a permis creșterea cu 50% a distanței de distrugere a țintelor. Fiecare instalație de lansare a complexului Buk-M3 are câte șase rachete în containere de transport și lansare, față de patru rachete la modificările anterioare.

Performanțele îmbunătățite permit complexului să atingă ținte aerodinamice, cum ar fi avioanele și rachetele de croazieră, la o distanță de până la 70 de kilometri. Nici altitudinea mare nu reprezintă un obstacol pentru acesta: limita superioară a bătăii rachetelor este de 35 de kilometri.

Fiecare instalație de lansare a sistemului Buk-M3 poate să execute foc asupra a patru ținte simultan și face acest lucru cu o implicare minimală a factorului uman. Instalația de lansare autopropulsată are radare proprii și poate detecta și urmări în mod independent țintele, chiar și fără comunicații cu punctul de conducere. Prin această noutate, sistemul se diferențiază în mod semnificativ de alte complexe mai puternice precum S-400 sau S-350, pentru a căror funcționare este nevoie de lucrul în comun al mai multor mașini.

Pe lângă instalațiile de lansare autopropulsate, prezentate la Parada Militară din anul 2020, în compunerea fiecărui divizion de rachete antiaeriene Buk-M3 sunt incluse și instalații de transport și lansare 9A316M. Acestea nu au radare proprii, dar poartă câte 12 rachete fiecare. În caz de necesitate, acestea pot să execute foc, sub conducerea punctului de comandă. Acest fapt permite creșterea semnificatviă a posibilităților de respingere a atacurilor aeriene masive.

Încă de la început, sistemul Buk-M3 a fost proiectat luându-se în calcul posibilitățile de integrare cu alte complexe de apărare antiaeriană. Acesta poate fi integrat într-o rețea unică pentru lucrul în comun cu S-400, Pantsir sau cu complexe moderne ale Forțelor Terestre cu rază scurtă de acțiune. În același timp, un sistem automatizat de apărare aeriană distribuie în mod independent țintele între complexe, fără intervenția umană.

Livrarea la trupe a primului complet de nivel brigadă de sisteme de apărare antiaeriană Buk-M3 a început la sfârșitul anului 2017. Cu tehnica nouă au fost dotate deja unități ale Regiunilor Militare Est, Vest și Centru.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s