Până în anul 2024, în Crimeea, va fi construit un radar nou al sistemului de avertizare timpurie al Federației Ruse

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Krasnaya Zvezda și publicat în ediția din 03.07.2020, comandantul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, Serghei Surovikin, a declarat că, până în anul 2024, în Crimeea va fi construită o stație nouă de radiolocație în cadrul Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete.

“Având în vedere actualitatea desfășurării de radare pe direcția sud-vest de pericol a unui atac cu rachete, s-a luat decizia construirii unei stații de radiolocație la Sevastopol, care va lucra în gama undelor metrice, cu termen de finalizare în anul 2024”, a precizat Surovikin.

Anterior, proiectantul-șef al Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete, directorul general al corpotrației MAK Vympel, Serghei Boev, a declarat pentru agenția Interfax că noul radar de tip Voronezh va înlocui radarul vechi de tip Dnepr din Sevastopol. “Noua stație este de altă generație, cu alte posibilități”, a spus Boev.

După dizolvarea fostei URSS, stația Dnepr de la Sevastopol a revenit Ucrainei. Aceasta a fost închiriată pentru o perioadă Federației Ruse, după care, la cererea autorităților de la Kiev, acordul de utilizare a acesteia a fost reziliat. Stația Dnepr nu a mai fost întrebuințată de peste zece ani și se află într-un stadiu avansat de degradare.

Stația de tip Voronezh este o stație de radiolocație rusească din cadrul Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete. Radarele de acest tip lucrează în diverse game de frecvență. Acestea sunt capabile să descopere obiecte cosmice și aerodinamice, inclusiv rachete balistice și de croazieră.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Stațiile de radiolocație rusești de tip Voronezh lucrează în gamele de unde metrice, decimetrice și centimetrice, având o rază de acțiune de aproximativ 6.000 de kilometri. În funcție de gama de unde în care lucrează, stațiile Voronezh au fost dezvoltate în versiunile Voronezh-M (metrice), Voronezh-DM (decimetrice) și Voronezh-SM (centimetrice). La acestea se adaugă versiunile Voronezh-VP, dezvoltată pe baza stației Voronezh-M, și Voronezh-MSM, care lucrează pe unde metrice și centrimetrice.

În prezent, în serviciul de luptă în Federația Rusă se află șapte stații de radiolocație de tip Voronezh, dislocate astfel:

– Lekhtusi (Regiunea Leningrad): Voronezh-M;

– Armavir (Ținutul Krasnodar): Voronezh-DM;

– Pionersky (Regiunea Kaliningrad): Voronezh-DM;

– Usolie-Sibirskoe, Mishelevka (Regiunea Irkutsk): Voronezh-M;

– Eniseysk (Ținutul Krasnoyarsk): Voronezh-DM;

– Barnaul (Ținutul Altai): Voronezh-DM;

– Orsk (Regiunea Orenburg): Voronezh-M.

Până în anul 2022, urează să mai fie date în exploatare două stații de radiolocație în nordul Federației Ruse, la Vorkuta, Republica Komi (Voronezh-SM) și Olenogorsk, Regiunea Murmansk (Voronezh-VP).

Astfel, după finalizarea stației de radiolocație din Sevastopol, în anul 2024, Sistemul de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete din Federația Rusă va include 10 stații de generație nouă, de tip Voronezh.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s