În Crimeea, a fost lansată la apă nava purtătoare de rachete Cyclone destinată Flotei ruse din Marea Neagră

Agenția de presă rusă Tass a informat că, pe 24.07.2020, nava mică purtătoare de rachete Cyclone, Proiect 22800, a fost scoasă din atelierele Șantierului Naval Zaliv din Kerci. La festivitatea organizată cu această ocazie au participat șeful Republicii Crimeea, Serghei Aksenov, conducerile localității și întreprinderii, precum și reprezentanți ai constructorilor.

“Munca dumneavoastră pentru construcția de nave oferă posibilitatea de a încărca și alte întreprinderi din Crimeea, cu care lucrați în cooperare. Aceasta este de fapt o afacere mare. Sunt sigur că, datorită vouă, în Crimeea va reînvia gloria regiunii în ceea ce privește construcțiile navale ale Federației Ruse”, a spus Aksenov în cadrul ceremoniei.

După cum a precizat Serviciul de presă al Șantierului Naval Zaliv, este prima ieșire din atelier a unei nave Proiect 22800. Potrivit tradiției navale, de corpul navei a fost spartă o sticlă de șampanie.

Navele mici purtătoare de rachete Proiect 22800, clasa Karakurt, reprezintă o serie de nave rusești multirol, destinate zonei maritime apropiate. Acestea au fost Proiectate de Biroul de Construcții Navale Almaz, au un deplasament de 800 de tone și sunt dotate cu complexul de rachete Kalibr-NK.

Șantierul Naval Zaliv din Kerci este una dintre întreprinderile industriale mari din Crimeea, care lucrează pe piața construcțiilor și reparațiilor navale din anul 1938. Facilitățile de producție ale acestuia includ un doc uscat și mai multe ateliere, care permit construcția de nave de mare capacitate, cu lungimea de până la 340 de metri, pentru diferite clase și destinații.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Planurile conducerii Forțelor Navale ale Federației Ruse în ceea ce privește navele mici purtătoare de rachete Proiect 22800, clasa Karakurt, au fost schimbate de mai multe ori.

Ministerul rus al Apărării a contractat 18 nave de acest tip, care ar trebui să fie repartizate astfel: șase la Flota din Marea Neagră, șase la Flota din Oceanul Pacific, trei la Flota de Nord și trei la Flota din Marea Baltică.

Inițial, construcția acestora trebuia realizată în Șantierele Navale din Otradnoe, Zelenodolsk și Amur. Ulterior, însă, în scopul asigurării de comenzi pentru facilitățile constructoare de nave din Peninsula Crimeea, au fost subcontractate nave pentru Șantierele Navale din Feodosia și Kerci. Se pare că ultimele două nave Proiect 22800, destinate pentru Flota rusă din Oceanul Pacific, vor fi construite la un al șaselea Șantier Naval, respectiv Șantierul Naval Estic din Vladivostok.

În prezent, se află în exploatare două nave de acest tip, Mytishchi și Sovietsk, ambele la Flota din Marea Baltică. Cea de-a treia navă a acestei flote, Odintsovo, se află în teste pe mare.

În același timp, o serie de trei nave, Kozelsk, Okhotsk și Vikhr, au fost construite inițial la Șantierul Naval More din Feodosia și au fost transferate la Șantierul Naval Pella din Otradnoe pentru finalizare. Acestea au fost lansate la apă în perioada octombrie-noiembrie 2019 și trebuiau livrate Flotei din Marea Neagră în perioada 2020-2021. Deocamdată nu mai este sigură aducerea acestora în Marea Neagră, fiind luată în calcul și varianta introducerii în dotarea Flotei din Marea Baltică.

O altă serie de trei nave, Cyclone, Askold și Amur, este construită la o altă pereche de Șantiere Navale, respective Gorki din Zelenodolsk și Zaliv din Kerci. Este planificat ca acestea să fie livrate Flotei ruse din Marea Neagră, în perioada 2020-2021.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s