Federația Rusă a testat în Marea Neagră un sistem de conducere a Aviației Navale cu ajutorul dronelor Forpost

Dronele rusești Forpost învață să vâneze nave și submarine. Acestea sunt capabile nu numai să descopere obiecte ale adversarului pe mare, ci și să transmită, în regim de timp real, coordonatele lor la aviația de luptă. Noul sistem a fost testat recent în timpul manevrelor Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Potrivit experților, întrebuințarea dronelor pentru cercetarea țintelor navale este deosebit de eficentă atunci când sunt necesare zborurile lungi de patrulare.

 Un indiciu din cer

 Surse din cadrul Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că dronele Forpost ale flotei învață să lucreze cu avioanele pentru distrugerea țintelor navale. În timpul verificării inopinate din luna iulie din Regiunile Militare Sud și Vest, dronele au descoperit și identificat în Marea Neagră o grupare navală a adversarului convențional. Ulterior, acestea au condus Aviația navlă spre grupare. Bombardiere Su-24M și avioane de vânătoare Su-30SM au executat un atac cu bombe asupra navelor de luptă.

Dronele, vor putea să lucreze, de asemenea, și cu avioanele antisubmarin. Chiar dacă submarinul descoperit de acestea va reuși să se ascundă sub apă, aviația va putea să arunce torpilele la coordonatele exacte transmise de la drone.

În luna aprilie, militarii ruși au informat despre cooperarea dintre dronele Forpost și submarine. În cadrul unui exercițiu, dronele FRMN au descoperit navele de luptă și au transmis coordonatele acestora la submarinul Kolpino. Acesta a executat un atac cu rachete Kalibr împotriva navelor.

De asemenea, în luna mai, dronele Forpost din Regiunea Kaliningrad ale Flotei din Marea Baltică au descoperit ținte și au corectat focul artileriei de pe nave. Potrivit datelor prezentate de Ministerul rus al Apărării, de la o altitudine de câțiva kilometri, acestea au transmis, în regim de timp real, pe canale de comunicații digitale, informații despre ținte și despre exploziile proiectilelor. Acest fapt i-a permis corvetei Soobrazitelny să facă o serie de corecții operative și precise în ceea ce privește conducerea focului.

“Este un sistem foarte eficient”, a declarat pentru Izvestia fostul comandant al Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, general locotenent Valeri Gorbenko.

“Drona de cercetare este greu de doborât. Iar aparatura modernă îi permite să transmită coordonatele precise ale țintei către avioane, care se află deja în aer. Acestea pot desfășura serviciul în aer, iar din momentul descoperirii țintei și până la distrugerea acesteia timpul se reduce în mod semnificativ. Înainte, pentru căutarea țintelor maritime era folosit un avion de cercetare și erau riscate viațile membrilor echipajului. În plus, dronele moderne se pot afla în zbor pentru o perioadă mult mai lungă. Așadar, întrbuințarea dronelor reprezintă un mare pas înainte”, a spus Gorbenko.

O nouă epocă

Anterior, șeful Aviației Navale din cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse, general maior Igor Kozhin, a declarat că dronele reprezintă o nouă epocă în dezvoltarea acesteia. Aparatele de zbor fără pilot sunt întrebuințate pentru cercetare, supraveghere, control și livrare de mărfuri.

Formarea primelor subunități ale Aviației fără pilot din cadrul Forțelor Navale a început în anul 2013. Primele detașamente au fost înființate la Severomorsk și în Kamchatka. În perioada 2014-2015, subunitățile de drone au fost transformate în escadrile. Între timp, acestea au fost incluse în compunera bazelor Aviației Navale. În același timp, dronele au apărut și la FRMN și Flota din Marea Baltică.

La sfârșitul anului 2016, la Flota de Nord, a fost format, în mod experimental, primul regiment al Aviației fără pilot, dotat cu drone Forpost și Orlan-10. În prezent, nu există o altă unitate militară atât de mare și dotată exclusiv cu drone, nici măcar în cadrul Forțelor Aerocosmice sau Forțelor Terestre.

În Siria, dronele maritime Forpost au fost întrebuințate intensiv pentru descoperirea țintelor și controlul reultatelor atacurilor Aviației Navale asupra teroriștilor, precum și pentru monitorizarea loviturilor cu rachete de croazieră cu bazare navală.

De asemenea, au loc și activități de introducere a dronelor în dotarea navelor rusești. Navele de patrulare Proiect 22160 pot ambarca mai multe drone de tip elicopter. Anul trecut, fregata Amiral Essen, Proiect 11356, a desfășurat activități de lansare prin catapultare de la bord a unei drone ușoare Orlan-10, care a aterizat ulterior într-o plasă instalată pe punte. S-a informat că și alte nave moderne vor fi dotate cu astfel de sisteme, inclusive corvetele de tip Stereguscii.

Anterior, au fost anunțate planurile de livrare pentru Aviația Navală a unor drone mai mari, cu rază lungă de acțiune. Candidate la acest rol pot fi dronele de vânătoare aflate în stadiu de dezvoltare Orion și Altius. În comparație cu dronele Forpost, acestea dispun de o durată de patrulare extinsă și de o capacitate mai mare de transport. În plus, datorită controlului prin satelit vor putea să se îndepărteze de țărm la o distanță mult mai mare, ceea ce le va permite să monitorizeze întinderi vaste ale oceanului.

Dronele navale Forpost

Aparatele de zbor fără pilot cu rază medie de acțiune Forpost sunt cele mai mari din seria de drone produse pentru Forțele Armate ale Federației Ruse. În cadrul Forțelor Aerocosmice și la flotă există câteva zeci de drone de acest tip. Producerea acestora a fost lansată la Uzina de aviație civilă Ural în anul 2014.

Majoritatea dronelor Forpost se află în dotarea Aviației Navale. Celelalte sunt întrebuințate de Forțele Aerocosmice. Astfel de drone sunt întrebuințate în mod activ pentru a detecta ținte la sol și pentru a ajusta focul forțelor de artilerie și rachete, precum și al aviației, dar și pentru misiuni umanitare și de observare.

Drona a fost dezvoltată pe baza aparatului israelian IAI Searcher II, licența de montaj pentru acesta fiind achiziționată de Federația Rusă în anul 2010. Aparatul, cu o greutate de 450 de kilograme, poate sta în aer până la 18 ore. Acesta este dotat cu mijloace puternice pentru cercetare optică, precum și cu aparatură de retranslație și echipamente de  detectare radio.

În anul 2019, Ministerul rus al Apărării a anunțat că noua variantă a dronei, Forpost-R, se află în etapa finală de dezvoltare. Aceasta va fi realizată integral din componente rusești. Modernizarea dronei va oferi performanțe îmbunătățite. În primul rând, vor fi afectate echipamentele de la bord. La optica puternică vor fi adăugate radare aeriene pentru detectarea țintele terestre și maritime, pe orice tip de vreme și la o distanță mare.

În luna decembrie 2019, Ministerul rus al Apărării a încheiat un contract pentru achiziționarea a 10 aparate modernizate Forpost-R. Planurile pentru anul în curs prevăd contractarea altor 18 drone de acest tip.

Sursa: iz.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s