Noile portelicoptere rusești vor fi dotate cu elicoptere de atac de tip Ka-52K Katran

Directorul general al concernului Elicopterele Rusiei, Andrei Boghinsky, a declarat, pe 31.07.2020, că specialiștii acestuia se pregătesc pentru reluarea testelor elicopterului ambarcat Ka-52K Katran pentru navele universale de desant, a căror construcție a început recent în Crimeea.

“După cum ați văzut, comandantul suprem a luat parte la începerea construirii portelicopterelor. Noi am finalizat toate testele pentru elicopterul Ka-52K, în versiunea terestră. Mai rămâne să abordăm problema amplasării acestuia pe unul sau altul dintre portelicoptere”, a spus Boghinsky.

Pe 20 iulie, la Șantierul Naval Zaliv din Kerci, în prezența președintelui Vladimir Putin, a înveput construirea primelor două nave Proiect 23900, dezvoltate ca o alternativă la elicoterele franțuzești de tip Mistral. Navele sunt destinate pentru primirea, transportul și debarcarea desantului maritim, cu utilizarea vedetelor de desant și a elicopterelor.

“Noi ne armonizăm abordările cu Ministerul Apărării. Acum a început construirea navelor și suntem într-un dialog cu privire la ordinea de continuare a lucrărilor ulterioare”, a precizat Boghinsky.

În luna noiembrie 2019, șeful grupului de aviație Rostec, Anatoly Serdyukov, a declarat, într-un interviu acordat agenției Interfax, că, în pofida absenței portelicopterelor, lucrările la elicopterul ambarcat Ka-52K vor continua, livrarea acestora fiind prevăzută de actualul Program de stat pentru înzestrare până în 2027.

Anterior, Boghinsky anunțase că, pentru finalizarea testelor la elicopterul Katran este necesar un nou contract cu Ministerul Apărării. “În prezent, nu avem un contract pentru astfel de lucrări. Ne așteptăm ca noua comandă să înghețe programul Ka-52”, a spus el.

Elicopterul militar Ka-52K Katran este destinat pentru executarea misiunilor de patrulare, sprijinirea cu foc a Trupelor de Desant Aerian în timpul debarcării pe litoral, precum și pentru apărarea antidesant în poziții înaintate și în adâncimea tactică. Elicopterul a efectuat zboruri de testare în cadrul unui marș efectuat în Marea Mediterană de portavionul Amiral Kuznetsov.

De asemenea, s-a informat despre negocierile în curs de desfășurare cu Egiptul pentru încheierea unui contract de livrare a unui lot de elicoptere Ka-52K pentru echiparea portelicopterelor Mistral. În vara anului 2017, s-a anunțat că Federația Rusă a câștigat o licitație pentru furnizarea de elicoptere Katran către Cairo.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Cele două portelicoptere de tip Mistral achiziționate de Egipt sunt portelicopterele Sevastopol și Vladivostok, destinate inițial Forțelor Navale ale Federației Ruse.

În anul 2014, în urma introducerii de sancțiuni împotriva Federației Ruse, Franța a refuzat să mai predea cele două nave autorităților de la Moscova.

Cu acordul ambelor părți, s-a convenit ca acestea să fie vândute Egiptului, iar Federația Rusă să fie despăgubită pentru participarea la construirea lor.

În plus, Federația Rusă a obținut și dreptul de a dota cele două portelicoptere cu elicoptere de producție rusească, respectiv Ka-52K Katran.

Sursa: militarynews.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s