Federația Rusă testează o nouă rachetă de croazieră pentru bombardierele strategice

Până la sfârșitul anului 2020, Federația Rusă va încheia testele de zbor ale noii rachete de croazieră H-50, destinată bombardierelor strategice. Acesta a fost denumită deja „invizibilă” și, deși nu a intrat încă în serviciul de luptă, a fost introdusă în clasamentul cu primele zece rachete de croazieră cu bazare aeriană întocmit de revista militară Jane’s.

Rădăcinile versiunii moderne a rachetei se întind până în anii optzeci ai secolului trecut. Apoi, concentrându-se mai mult asupra armelor nucleare, în Uniunea Sovietică a fost creată racheta de croazieră H-55. Este vorba despre o rachetă cu focos nuclear, ce putea străpunge sistemul de apărare aeriană al adversarului, la o distanță de până la 3.500 de kilometri, datorită expunerii reduse și a zborului la altitudine foarte mică, ce urma formele de relief.

După dizolvarea fostei URSS, Federația Rusă a continuat seria H, dezvoltând racheta H-101, pe baza rachetei H-55. Datorită preciziei ridicate, aceasta poate să cadă într-un cerc cu diametrul de 6-10 metri, la o distanță de 1.000 de kilometri.

Ulterior, pe baza rachetei H-101, a fost creată racheta H-102, cu focos nuclear.

În cele din urmă, constructorii au combinat cele mai bune soluții din programul H-100 și au dezvoltat o rachetă mai simplă și mai ieftină pentru aeronave: H-50. Aceasta are o lungime de numai șase metri, o greutate de 1.600 de kilograme și poate distruge ținte la o distanță de 1.500 de kilometri. În plus, inginerii au reușit să-i reducă aria de expunere, transformând noua rachetă într-una cu adevărat „invizibilă”.

Trebuie remarcat faptul că racheta rusească H-50 este semnificativ superioară rachetei americane AGM-158 de la Lockheed Martin. Bătaia acesteia din urmă este de numai 925 de kilometri. De asemenea, este important de spus că noua rachetă „invizibilă” va putea fi folosită de toate tipurile de bombardiere rusești.

Producerea în serie a noii rachete de croazieră de perspectivă este prevăzută în Programul de stat pentru înzestrare pentru perioada 2018-2027.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Un material video referitor la racheta de croazieră „invizibilă” cu bazare aeriană H-50 poate fi vizionat la adresa:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=0LeJLb8AhtM&feature=emb_title.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s