Portelicopterele rusești vor fi dotate cu câte 16 elicoptere grele și cu drone de asalt

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 14.08.2020, citând o sursă din domeniul construcțiilor de nave, că cele două nave universale de desant, a căror construcție a început la Șantierul Naval Zaliv din Crimeea, vor fi dotate cu câte 16 elicoptere grele și cu drone de asalt. În același timp, deplasamentul navelor a fost crescut la 30.000 de tone.

“Caracteristicile tehnico-tactice ale navelor au fost modificate în timpul proiectării. Deplasamentul acestora a crescut la 30.000 de tone (de la 25.000 de tone cât se anunțarse anterior). Acestea vor fi dotate cu câte 16 elicoptere din toate nomenclaturile, precum și cu drone de asalt și de cercetere. Navele vor putea transporta până la 1.000 de infanteriști marini fiecare”, a precizat sursa.

Potrivit declarațiilor acesteia, camera de andocare a fiecărei nave va putea primi până la patru vedete de desant. Sursa a adăugat că “primul portelicopter va fi predat flotei în anul 2025, iar cele de-al doilea în 2027”.

În luna mai, Ministerul rus al Apărării a încheiat un contract pentru construirea a două portelicoptere, în valoare de aproximativ 100 de miliarde de ruble. Inițial s-a presupus că un portelicopter va avea un deplasament de 25.000 de tone și va putea să transporte până la 900 de infanteriști marini și până la 20 de elicoptere grele.

Navele universale de desant, așa-numitele portelicoptere, sunt capabile să transporte grupări de elicoptere grele cu diverse destinații (până la 16 la portelicopterele franțuzești Mistral și peste 30 la cele americane de tip Wasp), precum și câteva sute de infanteriști marini. Navele sunt dotate cu docuri pentru vedete de desant, care asigură debarcarea desantului maritim și transportul tehnicii blindate.

Construirea primelor două portelicotere rusești, Ivan Rogov și Mitrofan Moskalenko, a început la Șantierul Naval Zaliv pe 20 iulie. Portelicopterele rusești fac parte din Proiectul 23900, dezvoltat de Biroul de Proiectare din Zelenodolsk.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Primele două portelicoptere rusești sunt destinate Flotei din Oceanul Pacific și Flotei de Nord.

Reprezentanții ruși au anunțat recent că pe acestea vor fi ambarcate elicoptere de tip Ka-52K Katran. În același timp, la bordul acestora vor putea fi dislocate și elicoptere de tip Ka-27, Ka-29 sau Ka-31.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s