După ce va fi dotat cu rachete H-32, avionul rusesc Su-30SM va deveni cel mai bun vânător de nave din lume

Jurnalul american Military Watch Magazine a informat, pe 19.08.2020, că Federația Rusă intenționează să-și doteze avioanele de vânătoare grele de tip Su-30SM cu noua rachetă de croazieră antinavă cu rază lungă de acțiune H-32. Potrivit experților, racheta va crește în mod semnificativ posibilitățile avionului, care va deveni cel mai bun vânător de nave din lume.

Su30

Su-30SM este produs în prezent în Federația Rusă în număr mai mare decât orice alt tip de avion de luptă. Alături de cele mai noi și mai scumpe aeronave de  vânătoare de tip Su-35 și Su-57, aeronavele Su-30SM îmbunătățite vor constitui baza Forțelor Aerocosmice ale țării pentru anii următori. Avionul de tip Su-30SM este considerat unul dintre cele mai funcționale avioane de vânătoare grele din lume.

Deși avionul de vânătoare este deja popular în multe țări, echiparea acestuia cu rachetele H-32 poate crește în mod serios solicitările la export – în special pentru puteri maritime, precum India, Vietnam și Indonezia.

Viteza rachetei de croazieră cu bazare aeriană H-32 se poate apropia de cea hipersonică, aceasta atingând 4,6 Mach (după alte surse chiar cinci Mach). Racheta are caracteristici foarte bune de manevrabilitate și are o bătaie de până la 1.000 de kilometri. Aceasta a fost dezvoltată special pentru depășirea apărării antirachetă a SUA, iar altitudinea maximă de zbor a rachetei de 40 de kilometri o face invulnerabilă pentru antirachetele americane precum SM-2.

Racheta H-32 urmărește o traiectorie care face dificilă interceptarea, iar în etapa finală a atacului, aceasta coboară brusc, lovind ținta cu viteză foarte mare.

H-32 a fost proiectată pentru a fi folosită de bombardierele cu rază lungă de acțiune Tu-22M3M, care sunt semnificativ mai mari și mai grele decât avioanele Su-30SM. Publicația este sigură că noua rachetă va avea dimensiuni mai mici decât cea de tip H-22. Acest lucru va permite avionului Su-30SM să poarte, simultan, două astfel de rachete la bord.

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, în Federația Rusă, avioanele de vânătoare de tip Su-30SM sunt întrebuințate atât de către Forțele Aerocosmice, cât și de către Forțele Navale.

Începând din anul 2012, Ministerul rus al Apărării a contractat 116 avioane de vânătoare de tip Su-30SM, din care au fost livrate deja 114 avioane (92 pentru Forțele Aerocosmice și 22 pentru Aviația navală).

În acest an, este planificată încheierea unui nou contract pentru achiziționarea a 60 de avioane de tip Su-30SM, care vor fi livrate începând din anul 2021.

Sursa: topcor.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s