Crimeea nu va rezista: Ucraina a găsit o nouă modalitate de a distruge Flota rusă din Marea Neagră

neptun

În anul 2021, este planificată întroducerea în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei a complexului de rachete antinavă Neptun, „conceput pentru a-i descuraja pe agresorii ruși”.

Acesta reprezintă o nouă realizare a complexului industrial de apărare al Ucrainei și este capabil să lovească ținte navale și maritime, cu o precizie mare și cu asigurarea protecției împotriva sistemelor de război electronic.

Descoperirea contructorilor de rachete

Despre complexul antinavă Neptun a început să se vorbească încă din anul 2015, simultan cu declarațiile zgomotoase ale președintelui Petro Poroșenko despre o reechipare pe scară largă a armatei. De atunci, politicienii ucraineni consideră complexul Neptun drept unul dintre simbolurile renașterii industriei de apărare și un mijloc eficient de respingere „a agresiunii rusești dinspre mare”.

Complexul a fost testat timp de câțiva ani. Fiecare lansare de succes a fost însoțită de recenzii extraordinare din partea experților în mass-media ucraineană și de previziuni referitoare la sfârșitul iminent al Federației Ruse și a flotei sale.

Ultima lansare experimentală a avut loc în luna mai, de pe un teren de antrenament din Regiunea Odessa. Două rachete, lansate într-o salvă dintr-o instalație terestră, au lovit ținte navale la o distanță de 85 și 110 kilometri. Potrivit dezvoltatorilor, bătaia complexului Neptun este de până la 280 de kilometri.

Rachetele complexului pot fi întrebuințate și în calitate de muniții universale, inclusiv pentru sistemele de armamente navale și aeriene. Între țintele acestora se află crucișătoare, distrugătoare, fregate, corvete, nave de desant și de transport, precum și obiective terestre. Complexul Neptun „nu se teme de condiții meteorologice dificile, focul activ sau contramăsurile radioelectronice”.  Reprezentanții Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei sunt convinși că „rachetele complexului sunt practic invizibile pentru radarele adversarului”.

În compunerea complexului se află un punct de comandă, o instalație de lansare și mașini de transport și reîncărcare. Racheta subsonică are o greutate de aproximativ 900 de kilograme, iar focosul acesteia cântărește 150 de kilograme.

În luna august, ministrul ucrainean al apărării, Andrei Taran, a semnat un ordin privind introducerea în înzestrare a complexului Neptun. Este planificat ca, în anul 2021, să fie formate trei divizioane dotate cu astfel de complexe, care să fie dislocate în regiunile sudice, cu ieșire la Marea Neagră și Marea Azov.

Comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, Oleksiy Neizhpapa, a denumit complexul Neptun drept o descoperire a constructorilor de rachete, iar Ucraina drept una dintre puținele țări din lume, care au capacitatea tehnologică de a produce rachete de croazieră de înaltă precizie.

De fapt, un înlocuitor slab

Experții ruși sunt destul de sceptici cu privire la „cele mai noi arme” din Ucraina și caracteristicile lor declarate. Nu este un secret faptul că Neptun arată foarte asemănător cu racheta rusească H-35. Cu toate acestea, în ceea ce privește capacitățile de luptă, „zeul mărilor” este foarte departe de prototip.

Racheta ucraineană are dimensiuni mai mari: are un motor și un focos mai masiv. Dar, cel mai important lucru, capetele de autodirijare sunt absolut instabile față de efectele sistemelor moderne de război electronic. Și acest lucru este destul de firesc – în Ucraina astăzi nu există nici tehnologie, nici personal pentru crearea independentă de arme cu adevărat competitive. Ceea ce obține acum industria de apărare ucraineană poate fi trimis, cu siguranță, în secolul trecut.

„Racheta H-35U este mult mai bună decât Neptun, în ceea ce privește caracteristicile confirmate”, a declarat expertul militar Alexei Leonkov.

„În anul 2014, integrarea dintre țările noastre s-a prăbușit, dar ucrainenii au rămas cu mai multe eșantioane, pe baza cărora au început să facă Neptun, trecându-l ca o noutate. Le place să filmeze diverse videoclipuri spectaculoase, chiar au arătat cum o rachetă lovește un complex țintă. Dar, de unde și de la ce distanță a fost trasă, nu au specificat”, a precizat Leonkov.

În ceea ce privește invulnerabilitatea complexului Neptun, trebuie spus faptul că, în pofida atitudinii războinice a generalilor și amiralilor ucraineni, pericolul reprezentat de acesta pentru flota rusă este extrem de îndoielnic.

„De exemplu, dacă sistemul de rachete antiaeriene Tor-M este adaptat și pus pe nave, va distruge astfel de rachete fără niciun fel de probleme. Mai mult, dacă dintr-o dată va exista un mic strănut în direcția noastră cu utilizarea acestor rachete, atunci va intra în vigoare legea apărării și toate divizioanele ucrainene vor fi distruse imediat”, a explicat expertul.

Întrebuințarea acestor arme este complicată și de faptul că Forțele Armate ale Ucrainei au mari probleme în ceea ce privește indicarea țintelor – pur și simplu nu au echipamentul necesar. Pentru a ilumina țintele pentru rachetele antinavă este nevoie dacă nu de radare puternice și complexe instalate pe aeronave, atunci măcar de un grup de drone. Dar nici ele nu există. Și versatilitatea rachetelor complexului Neptun ridică o mare întrebare și este puțin probabil să funcționeze, cu toată dorința de a deveni un fel de analog al Tomahawkului american.

„Prin urmare, la Kiev se vorbește atât de des despre obiective staționare ca și ținte ale complexului. Adică, Neptunul poate fi comparat cu improvizațiile teroriștilor ISIS – acesta este nivelul lor de dezvoltare tehnică”, a spus Leonkov.

Mortalitatea complexului Neptun

Cu toate acestea, Kievul are mari speranțe pentru complexul Neptun. În special, președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky, care a declarat că noul sistem de rachete va face din flota ucraineană „un jucător mai puternic în Marea Neagră și Marea Azov”.

Fostul secretar al Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Alexander Turchinov, a mers și mai departe, spunând că rachetele de croazieră Neptun nu vor putea distruge doar navele de război ale flotei rusești pe mare și în punctele de dislocare, ci ar fi, de asemenea, gata să demoleze Podul Kerch, în câteva minute.

La rândul său, comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, contraamiralul Oleksiy Neizhpapa, a amenințat întreaga Crimee și Sevastopolul cu rachetele Neptun. În opinia sa, Federația Rusă „poate ataca Ucraina” pentru a lăsa apa din Nipru să curgă în Crimeea.

Aici se presupune că sunt utile cele mai noi complexe care, conform estimărilor conservatoare ale contraamiralului, vor distruge cu ușurință toate facilitățile de infrastructură din peninsula rusă. Mai mult, raidul cu rachete, a subliniat Neizhpapa, va fi efectuat din Ucraina continentală de la o distanță inaccesibilă pentru o lovitură de răspuns.

Este de remarcat faptul că Neizhpapa a început să se pregătească pentru un război pe scară largă cu Federația Rusă imediat după preluarea mandatului, în luna iunie, prezicând pierderi mari în rândul militarilor și populației civile.

Până în prezent, Moscova nu are altă opțiune decât să liniștească diplomatic armata ucraineană aprinsă. La Kremlin, declarațiile comandantului Forțelor Navale din Ucraina au fost numite prostie absolută și manifestări artificiale de isterie anti-rusă.

Sursa: ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s