Exercițiul tactic Frăția slavă-2020 se va desfășura în format bilateral, cu participarea militarilor din Rusia și Belarus

re

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 13.09.2020, că exercițiul tactic comun Frăția slavă-2020 se va desfășura, în perioada 14-25 septembrie, în poligonul Brest, cu participarea militarilor aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse și Republicii Belarus.

“În conformitate cu Planul activităților internaționale din anul 2020, în perioada 14-25 septembrie, în poligonul Brest din Republica Belarus, se va desfășura exercițiul tactic planificat Frăția slavă, care este organizat anual începând din 2015”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării, în total, la exercițiu vor participa aproximativ 300 de militari ruși și aproximativ 70 de unități de tehnică militară și specială. În cadrul manevrelor, desantiștii din cele două țări vor desfășura activități de cooperare și de întărire a coeziunii, în timpul îndeplinirii de misiuni tactice.

Militarii ruși vor fi deplasați la locul de desfășurare a manevrelor pe calea ferată.

“Decizia de desfășurare a exercițiului pe teritoriul Republicii Belarus a fost adoptată de reprezentanții militari ai statelor participante în octombrie 2019 și a fost inclusă în Planul de cooperare dintre Ministerul Apărării al Republicii Belarus și Ministerul Apărării al Federației Ruse pe anul 2020”, se mai precizează în comunicat.

Exercițiul Frăția slavă se desfășoară anual pe teritoriile statelor participante. În anul 2019, manevrele s-au desfășurat în Serbia, iar în acest an vor avea loc în Republica Belarus.

Anterior, după cum a anunțat presa sârbă, ministrul apărării al Serbiei, Aleksandr Vulin, a precizat că, în următoarea jumătate de an, statul sârb nu va participa la niciun exercițiu internațional, inclusiv pe linia OTSC.

După cum a declarat șeful Serviciului de presă al Ministerului Apărării din Republica Belarus, Igor Gremeshkevich, ministerul nu a primit nicio notificare din partea sârbă despre refuzul de a participa la exercițiu. De asemenea, reprezentanții Serviciului de presă al OTSC au declarat pentru Interfax că nici ei nu au primit informații din Serbia cu privire la intenția de a refuza participarea la exerciții.

Exercițiul se va desfășura pe fondul crizei politice din Republica Belarus. În țară au loc, de peste o lună, proteste împotriva rezultatelor alegerilor prezidențiale, care au fost organizate pe 09 august. Actualul șef al statului, Aleksandr Lukașenko, a fost declarat câștigător.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Presa rusă a făcut în ultimele zile acuzații grave la adresa Serbiei, pentru refuzul de a participa la exercițiul din Republica Belarus.

Prin titluri de genul Sfârșitul frăției slave sau Frăția de carton, mass-media a semnalat trădarea statului sârb.

Adevărul este că, gestul părții sârbe, care a acuzat presiuni venite din partea UE, asociat cu alte evenimente recente legate de SUA și Kosovo, deși este foarte greu de înțeles, poate fi interpretat ca un punct de cotitură în relațiile cu Federația Rusă și ca o întoarcere a statului sârb către Occident.

În acest fel, frăția slavă a rămas șchioapă și după orientarea Ucrainei către Occident, se limitează numai la popoarele rus și belarus. Acesta din urmă a rămas ultimul bastion, dar se află și el sub asediul forțelor pro-ocidentale.

Surse: militarynews.ru, tass.ru, ria.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s