Informațiile militare britanice: Rusia va dispune de o rachetă capabilă să stea în aer timp de câțiva ani

brit

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 13.09.2020, că Serviciul de Informații Militare din Marea Britanie a avertizat că racheta de croazieră cu propulsie nucleară Burevestnik din Rusia poate rămâne în aer practic timp nelimitat și poate să lovească din direcții neașteptate în întreaga lume.

Despre acest lucru a scris duminică ziarul Sunday Telegraph, citându-l pe șeful Serviciului de Informații Militare, general locotenent Jim Hockenhall.

Potrivit precizărilor acestuia, „racheta de croazieră hipersonică nucleară, care este dezvoltată de Federația Rusă, poate fi întrebuințată la nivel global și poate permite o lovitură dintr-o direcție neașteptată”. Publicația scrie că este vorba despre racheta Burevestnik, care, așa cum se spune în articol, este capabilă să rămână în atmosferă timp de câțiva ani și este gata să lovească în orice moment. Citându-l pe Hockenhall, ziarul a informat că, datorită motorului nuclear, racheta are „un timp de așteptare practic infinit în aer”.

Șeful Serviciului de Informații Militare al Regatului Unit, care deține acest post din decembrie 2018, a atras atenția și asupra investițiilor rusești în dezvoltarea flotei de submarine și a mijloacelor pentru oceanul adânc, precum „aparatul subacvatic autonom, capabil să livreze focoase nucleare către ținte de pe coastă sau chiar către o grupare de portavion pe mare sau să amenințe cablurile de Internet ori de aprovizionare energetică așezate pe fundul oceanelor”.

Potrivit lui Hockenhall, conducerea militară rusă nu a luat calea unei acumulări cantitative de arme, ci a unei dezvoltări operaționale a noilor tipuri de armamente.

„Au studiat îndeaproape Occidentul pentru a înțelege unde este cel mai bine să direcționeze investițiile pentru a ne provoca cât mai multe probleme posibile”, a menționat șeful Serviciului de Informații Militare în articol.

Hockenhall susține că Federația Rusă reprezintă „cea mai mare amenințare geopolitică pentru securitatea europeană”. În acest sens, el s-a referit și la „o Chină din ce în ce mai autoritară și mai asertivă”. Șeful Serviciului de Informații Militare din Marea Britanie a numit Beijingul „cel mai mare risc pentru ordinea mondială”, întrucât ar fi încercat să-și impună normele și standardele în lume folosind pârghia economică, susținută de investiții masive în armată.

Moscova a declarat în mod constant că nu reprezintă o amenințare la adresa securității europene sau mondiale, respingând astfel de afirmații ca nefondate.

Sursa: tass.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s