Federația Rusă ar putea să vândă avioane de vânătoare atât Armeniei, cât și Azerbaidjanului

avioane

Federația Rusă va ajuta Armenia să-și consolideze Forțele Aeriene și, în același timp, va vinde avioane de luptă Azerbaidjanului. Potrivit publicației Military Watch, Moscova este pregătită să înarmeze ambele părți ale conflictului din Nagorno-Karabah.

O nouă confruntare de lungă durată între Armenia și Azerbaidjan va duce la o creștere a cheltuielilor de apărare ale acestor țări. Armenia păstrează legături mai strânse cu Moscova, achiziționând, în principal, arme rusești. Țara este membră a OTSC, participă la exerciții comune și găzduiește o bază militară rusă pe teritoriul său. Nu există nicio îndoială că Armenia va apela la Federația Rusă pentru noi achiziții.

În același timp, Azerbaidjanul, îngrijorat de planurile Armeniei de a-și moderniza Forțele Aeriene, a arătat un mare interes în achiziționarea de avioane moderne de la Moscova. Acest lucru se datorează faptului că doi dintre parteneri apropiați ai Azerbaidjanului – Israelul și Turcia – nu sunt în măsură să-și satisfacă toate nevoile de apărare, din cauza capacităților lor limitate. Pur și simplu, acestea nu au anumite sectoare ale complexului militar-industrial, în special pentru construcția de aeronave. Prin urmare, Federația Rusă, cel mai probabil, va deveni o sursă de reaprovizionare a flotei Forțelor Aeriene din Azerbaidjan.

Acum, autoritățile de la Baku se bazează pe avioane de luptă fabricate de sovietici, care au 30 de ani sau mai mult. Acestea dispun de 19 aeronave de atac de tip Su-25, dintre care 13 au fost „furnizate” de Georgia și șase de Republica Belarus, precum și 15 avioane de vânătoare MiG-29, care au fost „livrate” de Ucraina. Toate aceste aeronave au apărut în Azerbaidjan în perioada 2002-2012.

În același timp, Armenia are acces la avioanele rusești din generația „4+”. Forțele Aeriene ale țării au patru avioane de vânătoare Su-30SM și intenționează să mai achiziționeze încă opt unități. Exploatarea unei flote de 12 astfel de avioane de înaltă clasă va spori semnificativ capacitatea de apărare a țării.

Azerbaidjanul a anunțat în luna aprilie că piloții săi au efectuat zboruri de testare în Federația Rusă, inclusiv pe cele mai noi avioane de vânătoare ușoare de tip MiG-35 din generația 4++. Cu toate acestea, mai târziu, oficialii de la Baku au informat că au în vedere achiziționarea de avioane de vânătoare grele Su-35. Indecizia azerilor se datorează faptului că aceștia vor să obțină un avantaj decisiv de calitate față de armeni.

Având în vedere că Azerbaidjanul are deja avioane MiG-29 cu infrastructura adecvată și personal instruit în serviciu, achiziția aeronavelor de tip MiG-35 ar fi cea mai bună decizie. Exploatarea și costul lor sunt mult mai mici decât în cazul Su-35, iar teatrul posibilelor operațiuni militare din regiune este relativ mic.

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ideea înarmării ambelor state implicate în conflictul din Nagorno-Karabah a fost susținută pe 29 septembrie și de liderul Partidului Liberal Democrat și deputat al Dumei de Stat a Federației Ruse, Vladimir Zhirinovsky.

Acesta a reamintit că disputele armeano-azere se desfășoară de câteva secole. Astfel, în opinia sa, chiar dacă vărsarea de sânge se oprește astăzi, într-un an va începe totul din nou.

În stilul său caracteristic, acesta a declarat că, pentru a depăși această dispută veche, există trei variante, fiecare dintre ele fiind destul de radicale.

Prima ar consta includerea enclavei Nagorno-Karabah în Federația Rusă. Atunci „toată lumea va fi fericită” și nimeni nu se va simți jignit – nici Armenia și nici Azerbaidjanul.

A doua variantă ar fi și mai radicală. Aceasta ar presupune includerea în Federația Rusă a celor două republici – Armenia și Azerbaidjan.

Zhirinovsky a numit cea de-a treia variantă „opțiunea țaristă”. „Țarul le-a dat arme amândurora și i-a lăsat să se lupte între ei”, a spus acesta.

Surse: topcor.ru, topwar.ru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s