Un submarin al Flotei ruse din Marea Neagră a ieșit din Marea Mediterană, traversând Strâmtoarea Gibraltar

sb

Analiză remnmilitaryblog.com

Mai mulți utilizatori de pe Twitter au informat că, pe 09.10.2020, la ora locală 13.30, un submarin rusesc Proiect 636.3 a traversat Strâmtoarea Gibraltar și a ieșit din Marea Mediterană. Submarinul, însoțit de remorcherul Căpitan Gurev, a fost escortat de nava de patrulare spaniolă Serviola.

Una dintre surse a apreciat că este vorba despre submarinul Novorossiysk al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Cel mai probabil, acesta se deplasează pentru reparații la Șantierul Naval din Kronștadt. Este foarte posibil ca submarinul să fie cel “pierdut” în urmă cu două zile de militarii americani la sud de Cipru.

După cum se știe, în cadrul FRMN se desfășoară un proces planificat de reparare, prin rotație, a celor șase submarine Proiect 636.3, care au fost primite în dotare în perioada 2014-2016 (câte două pe an). Lucrările de reparații se desfășoară la Șantierul Naval din Kronștadt, cu toate că acestea au fost produse la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg. Ținând cont de faptul că acesta din urmă este ocupat cu producerea unei noi serii de șase submarine Proiect 636.3 pentru Flota din Oceanul Pacific, reprezentanții ministerului au decis ca noua comandă să fie încredințată altui șantier din regiune.

Așadar, primul submarin care a sosit pentru reparații la Șantierul Naval din Kronștadt a fost submarinul Stary Oskol, pe 31 ianuarie 2020. Lucrările de reparații au fost finalizate în partea a doua a lunii iulie, iar acesta urma să participe la Parada Navală Principală de la Sankt Petersburg, care a fost organizată pe 26 iulie, cu ocazia Zilei Forțelor Navale. După data de 11 iulie însă despre acest submarin nu a mai apărut nicio informație. Nici participarea lui la paradă nu este sigură. După anumite surse a fost prezent la aceasta, iar după altele nu a participat. Este posibil ca, între timp, acesta să fi revenit în Marea Mediterană, deși este greu de presupus că a trecut prin Canalul Mânecii sau prin Strâmtoarea Gibraltar, fără să fie mediatizat de sursele occidentale.

Al doilea submarin deplasat la Kronștadt pentru reparații este submarinul Krasnodar, care a sosit în Marea Baltică în partea a doua a lunii iulie. Acesta a traversat Strâmtoarea Gibraltar, însoțit de remorcherul Serghei Balk al FRMN, pe 13 iulie.

În tot acest timp, două submarine Proiect 636.3 ale FRMN, Kolpino și Veliky Novgorod, s-au aflat în Marea Neagră, iar alte două, Novorossiysk și Rostov pe Don, în portul Tartus din Siria și în estul Mării Mediterane.

Ordinea logică de continuare a deplasărilor către Kronștadt ar trebui să fie Novorossiysk și Rostov pe Don. Ultimele submarine ce vor fi deplasate în Marea Baltică vor fi Kolpino și Veliky Novgorod, aflate acum în Marea Neagră. Acestea vor fi aduse întâi la Tartus, pe măsură ce submarinele reparate deja (Stary Oskol și Krasnodar) vor fi în măsură să revină în Marea Neagră.

Sursa: twitter.com.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s